İlham Alın Serisi | Kendi Kelimelerinizi Yazın - @BeyzaErdem

1.2K 88 28
                                    

Bu bölüm Wattpad'deki "Portakal Çiçeği" hikayesinin yazarı @BeyzaErdem tarafından hazırlanmıştır.

Bir şeyler yazan veya yazmak isteyen, insanlarla paylaşmış veya paylaşmamış herkese kendi deneyimlerimden birkaç ipucu vermeye çalışacağım. Çok ayrıntılı ve kesin şeyler söylememin pek bir faydası olacağını düşünmüyorum. Herkes hikayelerini kendi kelimeleriyle anlatmak ister.

Öncelikle söylemem gerekir ki ben yazmakta zorlanan biriyim. Her gün sayfalarca yazan biri olmadım, bazen bir ifadeyi kelimelere dökmek günlerimi alıyor; yine beğenmeyip tekrar deniyorum. Fakat yazmayı çok sevdiğim ve bırakmak istemediğim için bana fazlasıyla zahmet verse de devam ediyorum. Bu kadar zorlanan biri olarak aklımda tutmaya çalıştığım bazı şeylerin umarım sizlere yardımı dokunacaktır.

Öncelikle, yazmak istiyorsanız kitap okumanız gerekiyor, bunu inkar edebilecek biri olduğunu sanmıyorum. Bir kitabı okurken ondan çok fazla şey öğrenebilirsiniz. Nasıl cümle kurulur, karakterler nasıl şekillenir, nasıl iletişim kurarlar, kurgu nasıl ilerler, betimleme nasıl; ne kadar olmalıdır... Kısacası bir hikaye nasıl anlatılır, bunu görürsünüz. Kitap okurken dilinizin akıcılaşacak, cümleleriniz daha anlaşılır olacak ve teknik olarak da çok şey öğreneceksiniz. Bu nedenle kitap okumayı ihmal etmeyin. Tabii kitabı kopyalayın demiyorum -bu konuya sonrasında değineceğim- sadece okuyup geçmeyin, öğrenmeye çalışın.

Kendi Kelimelerini Yaz

İlle de hiç yazılmamışı yazın diye bir şart koşmuyorum tabii, ama başkalarını kopyalamayın. Her yerde olduğu gibi Wattpad çevresinde de bu o kadar çok karşımıza çıkıyor ki... Senden ilham aldım diyerek kurguyu almak, karakteri bire bir kendi hikayenize koymak, aynı satırları yapıştırmak... Kendi kelimeleriniz olmazsa nasıl benim diyebilirsiniz yazdıklarınıza, nasıl kendi yolunuzda ilerleyebilirsiniz? O satırları yazan insanın neler hissedeceğini düşünün, ne kadar zavallı bir insan olacağınızı düşünün. Siz siz olun kendi kelimelerinizi, kendi hikayenizi yazın.

Yazmaya Devam Et

Benim çok yaşadığım bir sorun; uzun zaman takıldığım, hikayeme devam edemediğim oluyor. Kendinizi bu sürede baskı altına sokmayın, gezin tozun, biraz ara verin ama yazmaktan tamamen kopmayın. Bu hem yaşadığınız bloğu uzatıyor hem de tekrar başladığınızda kelimelere hakim olmakta zorlanıyorsunuz. Hikayeye devam edemiyorsanız hislerinizi yazın, gördüklerinizi yazın, hayallerinizi yazın... Saçma da olsa bir şeyler yazın. Geri dönmeniz kolaylaşacaktır.

Olanları Seyret

Kendimden hareketle söylüyorum, gözlerimiz sürekli telefondayken ilhamımızın da azaldığını düşünüyorum. Attığınız adımların, çevrenizdeki insanların, gökyüzünün, esen rüzgarın, ağaçların, içinde olduğuz odanın, kısacası etrafınızda olanların farkında olun. Bu şekilde kurduğunuz betimlemelerin geliştiğini göreceksiniz. Üstelik zihniniz daha taze olacak ve size ilham verecek birçok şeye tanık olacaksınız.

Karakter ve Kurgunun Gelişimi

Başta da belirttiğim gibi herkesin kendine ait bir tarzı var, bu nedenle bu konuda keskin şeyler söylemek zor. Ama nasıl bir dünya yazmak istediğinize, onun hakkında ne kadar anlatmak istediğinize karar verin. Hikayenizin o dünyadan bir kesit olduğunu unutmayın. Sizin anlattığınız var olan dünyadan bir parça.

Hikayeyi anlatırken karakterleri kurguyu anlatmak için bir araç gibi kullanmayın. Onlar sizin anlattığınız dünyada hayattalar. Onlar da bizim gibi çok yönlü canlılar, hepsinin hikayeleri, karakterleri, kendi hayatları var. Onlar da bizim gibi zorluğa düşecek, gelişecek, yaşamaya devam edecek. Her birinin birbirleriyle farklı ilişkileri olacak, hepsi derdini farklı anlatacak, hepsinin farklı hayat görüşleri olacak. Bir karakter diğerini daha iyi tanırken biri daha uzak olacak ve sizin bunları nasıl yazıya döktüğünüz önemli. Yazdığınız bakış açısına göre, ne kadar bilgi vermek istediğinize göre değişecektir bu. Üçüncü kişiden yazarken bile vermek istedikleriniz sınırlı olabilir, karakter gözünden anlatırken o karakterin diğerini ne kadar anladığı, başka ilişkileri nasıl yorumladığı önemlidir. Bu konuda gelişmek için, tekrar söylüyorum, kitap okurken içeriğini tahlil edin, çevrenizdeki insanları gözlemleyin. Yolunuzu bulmanız kolaylaşacaktır.

Eleştiriler bir kulağınızdan girdiğinde zihninizde süzgeçten geçirip posasını diğer kulağınızdan atın. İnsanların ne düşündüğünü fazlasıyla dert eden biri olarak söylüyorum, eleştirileri soğukkanlılıkla kabul edin. Söylenenleri dinleyin, anlamaya çalışın. Sert eleştirilerde umutsuzluğa kapılmayın, haksız ve kaba eleştirilere karşı dik durun. Her söylenene göre hareket etmeyin, herkesi tatmin edemezsiniz. Söylenenler haklıysa bunların gelişmeniz için birer fırsat olduğunu düşünün, bir şeyler kazanmaya çalışın. Zor olabildiğinin farkındayım ama soğukkanlı olun, değerlendirin, eleştirileri kişiliğinize olan bir saldırı gibi algılamayın. Hayatınız boyunca çeşit çeşit insanla karşılaşacaksınız, yazma serüveninizde de öyle. Eleştirileri avantajınıza çevirin.

Ne Yazdığının Farkında Ol

Absürt gelebilir, tabii ki ne yazdığını yazardan iyi kim bilebilir? Ama belirli bir konuda yazarken, belirli bir yeri anlatırken, oraları araştırın. Ne konuda yazdığınızın, nereyi anlattığınızın bilincinde olun. Üşenebilirsiniz ama sonrasında aptal biri gibi görünmenizden iyidir. Yazım ve noktalama kurallarına dikkat edin, Türkçe'de sürekli değişen, birçoğu anlamsız olan kurallar olduğunu biliyorum ama iki dakika TDK'da ararsanız bir şey kaybetmezsiniz. By şekilde hikayenizin değerini arttırırsınız.

Yazdıklarınızı paylaşmaktan korkmayın ama okuyacak insanlar olduğuna, yazdıklarınızdan etkileneceklerine ve içindeki bilgileri unutmama ihtimali olduğunun farkında olun. Bu bir yazarın üstündeki tek sorumluluktur, birçoğu bu sorumluluğa sahip olduğunu kabullenmeyebilir ama ben kelimelerin sihirli olduğuna ve toplulukları yönlendirebileceğine inanan biriyim. Her türlü insan hikayelerinizi okuyacak, her biri farklı şeyler çıkaracak. İçeriği hakkında uyarıda bulunun, yetişkin kitleye yönelikse yaş sınırı koyun. Yanlış ilişkilere, eylemlere ve olaylara kimseyi özendirmeyin, onları meşrulaştırmayın. İçeriğinde insanların rahatsız olabileceği şeyler varsa; fazla kanlı sahneler, moral yönden doğru olmayan şeyler, şiddet, psikolojik yönden insanlarda kötü etki bırakabilecek sahneler... Bunları öncesinde belirtin, her yaşın ulaşabilmesine engel olun, ne yaptığınızın bilincinde olun. Tabii ki sanatınıza kimse karışamaz ama sınırları aşmayın. Bu sorumluluğun hakkından gelin.

Hikayeni İnsanlara Tanıt

Yaşadığımız dünyanın kendini pazarlama dünyası olduğu gerçeğini kimse değiştiremez sanırım. Ki Wattpad bu konuda çok yardımcı oluyor. Yarışmalara katılın, röportajlar verin, okuyucularınızla iletişim kurun. Hikaye tanıtan hesaplara ulaşın. Hikayenizin kapağı, tanıtım kısmı ve ilk bölümü insanları çekme konusunda en önemli şeylerdir; bunlara önem verin. Düzenli bölümler yüklemek de yardımcı olacaktır, var olan okurunuzu elinizde tutarsınız. Fakat hikayemi tanıtacağım diye yazarlardan reklam yapmasını istemenin, hikayelere yorum yaparak veya hesapların duvarına yazarak reklam yapmanın hoş görülmediğini de söylemem gerekir. Her yerde olmanız gerektiği gibi internette de insanlara nezaketinizi eksik etmeyin.

Biraz Gamsız Ol

Hayatınız yazmaktan ibaret değil, bunu unutmayın. Yazmaya odaklanıp sevdiklerinizden ve kendi hayatınızdan izole olmayın. Yazmaya devam edin ama hayatınız devam ediyor ve gerektiğinde biraz ayrılıp dinlenin.

Bir de, yazanlar olarak okunmak istiyoruz, bu gayet doğal. Ama her zaman bu şekilde olmadığını biliyorum. Ne kadar güzel yazsanız da istediğiniz kitleye ulaşamayabilirsiniz. Ama tüm içtenliğimle söylüyorum, pes etmeyin. Neden yazdığınızı düşünün. Ün edinmek için yazıyorsanız tabii bir şey diyemem ama yazmak istediğiniz için, yazmaktan zevk aldığınız için yazıyorsanız bunu kendinize hatırlatın. Sahip olduğum okurların çoğunu kaybetmiş biri olarak söylüyorum bunu, umudunuzu yitirmeniz için bir neden yok. Çalışma yılları sınırlı olan bir iş değil bu; sakatlık sıkıntınız, yaşım geçti derdiniz yok. Zaman sıkıntı değil sizin için, hayatınız boyunca yazmanıza engel hiçbir şey yok. Elinizden geleni ardına koymayın ama gerektiğinde kafanızı dinleyin ve kendinizi yıpratmayın. Hiçbir şey sizden önemli değil, yazmak da dahil. Hepimiz farklı yollarda yürüyoruz. Kimimiz kısa sürede başarıya ulaşıyor, bazılarımız daha sonrasında, hep farklı yollarla. Bir gecede nelerin değişebileceğini tahmin edemezsiniz. Ümidinizi yitirmeyin, kendinizi incitmeyin.

- Beyza Erdem

#NeredeYazıyorum etkinliği kapsamında yazarlarımızın sizler için çektiği #WattpadKöşem videosuna Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz.

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin