İlham Alın Serisi | Yarattığınız Evrene Sadık Kalın - @Auralorina

1.1K 95 4
                                    

Bu bölüm Wattpad'deki "Ametist" hikayesinin yazarı Aurolina tarafından hazırlanmıştır. 

Yazmak, birçok kişi gibi benim için de hem zor hem de eğlenceli.

Şüphesiz yazarken en çok zorlandığım ve eğlendiğim kısım ise bir evren oluşturmak.

Sınırsız, tamamıyla size bağlı, sizin oluşturduğunuz ve sizin kurallarınızla ilerleyen bir evren. Fakat aynı zamanda kendi içinde tutarlı olmalı, kendi oluşturduğunuzu kurallara –çoğunlukla- bağlı olmalı. Bunun için gerekirse olayın geçtiği yerleri bir kağıda çizmeli, evrenin tarihini oluşturmalı, kronolojiye ve karakterlerin kişiliklerine çok önem vermelisiniz.

Zor gibi duruyor değil mi? Aynı zamanda çok eğlenceli. Sınırsız kavramını bunun için kullanabilmeyi seviyorum. Tıpkı bir resim çizmek gibi, ancak sınırlarınız kağıdın kenarları değil, bunun için sayfalarınız var. Renkli boyalarınız değil istediğiniz anlamda kullanabileceğiniz, istediğiniz anlamlara çekebileceğiniz kelimeleriniz var.

Bir fantastik kurgu yazarı olarak evren oluşturmak yazarken en çok umursadığım birkaç şeyden biri. Elbet, diğer türlerin yazarları için de önemlidir. Uymanız gereken kurallar ve bağlı kaldığınız şeyler tamamıyla size ait. Sizin dünyanız, sizin karakterleriniz.

Bir evren oluşturmak için önce araştırmalısınız. Neyi mi? Aklınıza gelen her şeyi. Örneğin tarih, coğrafya, biyoloji, psikoloji, sosyoloji, astronomi.

Bunların yanında ben mitolojileri, efsaneleri, değerli taşları ve unvanları araştırmayı seviyorum. Bu araştırmalar size yeni olaylar ve yeni kurgular için ilham olabilir ayrıca.

Evreni oluştururken bazen kendi sınırlarınızı aşmalısınız. Kuralları bozmalısınız. Ve o evren tüm bunlara rağmen kendi içinde çelişkisiz olmalı. Kendi tarihinin sonuçlarıyla yüzleşmeli, kendi karakterlerinin uyum sağladığı, onlar için oluşturulan bir yer olmalı –ya da evren için oluşturulan karakterler olmalı. Karakterlerin yapıp yapamayacakları gibi, o evrende de olup olmayacaklar şeyler var. Karakterler gibi, sizin de dikkat etmeniz gerekenler var.

Bazen o karakter o evrene uyum sağlayamaz mesela. O evren için olmayabilir.

Herkes hata yapar. Yazarak gelişilir ve hata yapa yapa öğrenilir. Hataları çözmek ve bir daha yapmamak için yapılması gereken şey hataları bilmek.

Evren sizin ve kurallar size ait olsa da...

Sınırsız ve size bağlı bir evreni oluşturmak kolay değil, basit hiç değil. Bunun için uğraşmalı, en ufak ayrıntılar için notlar çıkarmalısınız. Bir taslak oluşturmalısınız.

Taslaklar ve notlar, evren ve kurgu için en iyi başlangıç. Bir başka sorun, yazınca bunların birçoğunun değişmesi, başka yerlere gitmesi. Yazarken evren ve karakterler hakkında en çok sevdiğim olay da bu. Onları bir yere bağlamak sizi zorluyorsa, onları serbest bırakın. Karakterleriniz bölümler -belki kitaplar- sonra sizi umursamayı bırakacaklar. Size bağlı olmak istemeyecekler. Onları siz oluşturdunuz ama onlar kendi sınırlarını sizden daha iyi biliyor olabilirler. Onları iyi tanımalı, onların yapıp yapamayacağı şeyleri iyi bilmelisiniz. Benim karakterlerim kendi isteklerini yapmayı çok seviyorlar mesela. Taslağı da kurguyu da umursamıyorlar. Yani taslaklar bazen biraz, bazen baştan sona, değişebiliyor. Yine de siz notlardan ve taslaklardan asla vazgeçmeyin.

Mesela benim karakterlerimin listelerinin olduğu notlarımın yanında, çizdiğim haritanın dışında birçok notum var. Sadece ırklardan ya da tarihten bahsetmiyorum, o evrendeki insanların ne yedikleri, ne içtikleri, neyle uğraştıkları, konuştukları diller ve daha birçok şeyi yazdım.

Bir yazarın oluşturduğu evrene bağlanmasını sağlayan unsurlardan biri –bence en önemlisi- karakterler. Karakterleri sevip sevmemeniz ya da size benzeyip benzemelinden öte onları yazmayı sevmeniz sizin kurguyu ve evreni sadece daha kolay değil, daha güzel ve iyi yazmanızı sağlayacaktır. Sadece başkarakterlere değil, tüm karakterlere önem vermelisiniz.

Karakterlerinizi nasıl anlatacağınız size kalmış. Evreni onlar mı anlatacak? Belki sizin karakterleriniz benimkiler gibi o evreni yönetebilirler.

Herkes hata yapabilir demiştim değil mi? Hataları düzeltmek de sizin elinizde. Düzenleme yapmaktan korkmayın. Birkaç küçük hatayı düzeltmeniz sizin için bir sorun oluşturmaz, kurguyu daha güzel yapar. Zaman buldukça düzenleyin ve yazdıklarınızı gözden geçirip okuyun. İlk bölümlerde arka planda olan birkaç ayrıntı, son bölümlerde giderek büyüyebilir ve size yeni olaylar verir.

Ve unutmayın; kurgu, sadece olay ve karakterlerden ibaret değil. Yeri ve zamanı olan bir evren, kurguyu tamamlar.

- Meltem Özkaya

#NeredeYazıyorum etkinliği kapsamında yazarlarımızın sizler için çektiği #WattpadKöşem videosuna Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz.   

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin