İlham Alın Serisi | Düşünün, Danışın, Araştırın - @Bestseller13

1.7K 159 25
                                    

Bu bölüm Wattpad'deki "Çöl Rüyası" serisinin yazarı @Bestseller13 tarafından hazırlanmıştır.

Orijinal fikirler yaratın.

Benim ilk tavsiyem öncelikle 'Hikayem okunur mu?'' sorusunu aklınıza getirmemek olacak. Çünkü bu kaygıya düşüldüğü anda olayın tüm büyüsü yok olup gidiyor. Okunma kaygısı yaşanmaya başladığında hemen ne tarz hikayeler okunuyor, konuları ne diye bakılıp o hikayelerin karakterleri, o karakterlerin yaptıkları işler ve hikayelerin başlıklarına kadar hep aynı fabrikadan çıkmış birbirine benzer hikayeler türüyor. Böyle olunca aslında dikkat çekemiyorsunuz. Diğer benzer hikayeler arasında sizinki maalesef kaybolup gidiyor. Aksine orijinal fikirler yaratıp bunları güzel işlerseniz ilgi çekebilirsiniz.

Severek yapın.

İlgi görmek, takip edilmek ve sevilmek güzel şey elbette. Ama yola sadece bunları elde etmek amacıyla çıkmayın. Yazmak çok eğlenceli aslında. Düşünün her şey sizin elinizde. Kendi dünyanızı yaratın. İster karakterleri aşık edin, isterseniz öldürün. Yok ben daha da uçmak istiyorum ölüm beni kesmez diyorsanız alın karakterlerinizi galaksiler arası bir seyahate çıkarın. Hayallerinizin sınırı yok. Burada özgürsünüz. Dünya sizin, kuralları siz koyuyorsunuz. O yüzden severek, isteyerek yazın. İlham gelmiyorsa eğer kendinizi zorlamayın. Canınız ne zaman istiyorsa, ilhamlarınız ne zaman ziyarete geliyorsa o zaman yazın.

Düşünün, Danışın, Araştırın.

Bu madde çok önemli. Çünkü hikayenizi okuyacak olan kişiler o kadar dikkatli ki buldukları küçük bir hata bile sizi zor duruma düşürebilir. Hikayenizde olay örgüsü çok mantıklı işlenmeli, özellikle bölümler ilerledikçe kurgu içinde kopukluk yaşanma riski de arttığından dikkatli bir şekilde yazmalısınız. Mümkünse çok güvendiğiniz bir yakınınıza yazdıklarını yayınlamadan önce okutup danışmanız çok önemli. Sizin gözünüzden kaçan şeyleri, bir okuyucu olarak değerlendirerek görebilir, tavsiyelerde bulunabilir. Bunlarla birlikte, hikayenin yaşandığı mekanlar, karakterlerin kişilik yapıları, yaşam tarzları, yaptıkları meslekler vb. gibi her türlü detay hakkında önceden doğru bilgileri araştırıp öğrenmelisiniz.

Şimdi diyeceksiniz ki tamam orijinal fikri bulduk. Severek de yazıyoruz, ilhamlarda yalnız bırakmıyor sağ olsunlar. Ama yine de okunma oranım az. Hak ettiğim ilgiyi göremiyorum. Ne yapmalıyım?

Öncelikle derin bir nefes alıp verin. Wattpad içinde 1. veya 20. Olmak hiçbir şeyin kanıtı değil. Sakın daha çok ilgi görsün diye bazı kesimin tercih ettiği kalitesiz kurgu ve yazım tarzlarına yönelerek hikayenizin kalitesini düşürmeyin. Böyle yapmadan da size önerebileceğim birçok ipucu var.

1. İlk bölümleri kısa tutun.

Bir hikayeye başladığında ilk bölümler 1000 veya en fazla 1500 kelimeyi aşmasın. Okuyucuları sıkmadan hikayeye ısınmalarını sağlayın.

2. Her bölüme uygun müzik ekleyin.

Müzik bence çok önemli bir yer tutuyor. Bu yüzden kitaplarımda basılırken her bölüm için belirlediğim müzik listelerini de eklemiştim. Bununla ilgili de çok güzel geri dönüşler aldım. Müzik hikayede anlatılmak istenen duyguların daha yoğun yaşanmasını, o ortama gidilmesini sağlıyor. Örneğin, karakterleri dans ettirirken arkada çalan şarkıyı eklemeniz, okuyucularınızın okurken o anı yaşamalarını sağlayacaktır.

3. Fotoğraflar ve gifler...

Metin içerisinde eklenen fotoğraf ve gifler bence Wattpad'in en harika uygulamalarından biri. Bölümün geçtiği mekanları veya karakterin fotoğraflarını, giflerini özenle seçerek paylaşmanız okuyucuların sıkılmadan daha da hikayeye bağlanmasını sağlayacaktır.

4. Bölüm paylaşma sıklığı

Bölümleri paylaşırken araları ne kadar uzatmazsanız o kadar iyi. Ama yukarıda dediğim gibi ilhamlar gelmediğinde de aman bölüm yetişsin diye kendinizi zorlamayın. O yüzden benim tavsiyem bir hikayeye başlayacağınız zaman önceden birkaç bölüm biriktirerek başlamak. Bu size biraz zaman kazandıracaktır. Bölümleri sık aralıklarla paylaşmanız (maksimum haftada bir gibi) okuyucularınızın sizden kopmamasını sağlayacaktır.

5. Okuyucularla etkileşim halinde olun.

Bölümleri yazdıktan sonra bölüm sonlarında küçük bir not olarak okuyuculardan hikayenizi beğendilerse beğene basmalarını hatırlatabilirsiniz ve yorumlarını beklediğinizi hatırlatmakta da fayda var elbet. Gelen tüm yorumlara da cevap yazmayı unutmayın. Onlara değer verdiğinizi gösterin.

6.Diğer sosyal medya hesaplarınızda paylaşın.

Belki hikayeniz adına, belki kendinize ait bir yazar hesabından veya kendi şahsi hesabınızdan yazdığınız hikayeyi tanıtın. Oradaki insanları Wattpad'e yönlendirin. Not: Hashtaglar burada önemli rol tutuyor.

Şimdi bunlar da tamam. Ama ilhamlar kilit noktası. Bir kitlendi mi açılmıyor. Ne yapmak lazım? Nasıl açılır bu ilhamların kilitleri diye soracak olursanız, benim de var birkaç yöntemim elbette.

Bu ilham veren şeyler kişiden kişiye değişebilir tabi ki ama duyduğum kadarıyla diğer ilham bekleyen yazar ve sanatçılarında yaptığı ortak şeylermiş bendekiler. Neler mi?

1.Hayattan kendini soyutlamak (Birazcık)

Fark ettim ki çalıştığım, çok fazla dışarı çıktığım veya sosyalleştiğim dönemlerde pek yazasım gelmiyor. Ne zaman ki 3-4 gün evden çıkmıyorum kendimi dizilere filmlere, müziklere kaptırıyorum kafamda bin türlü kitap kurguları dönmeye başlıyor.

2. Müzik dinleyin, Hayal edin.

Sizi düşündüren, ilham veren şarkılar, müzikler vardır mutlaka. Onları dinleyerek hayal etmek için kendinize özel bir zaman tanıyın. Bir hikayeye başlamadan önce sürekli hayal edin. Müzikle ve müziksiz. Kafanızı yastığa koyduğunuzda eğer bir sonraki bölümde neler yazacağınızı hayal etmekten keyif alıyorsanız doğru hikayeye karar verdiniz demektir.

3. İlham dediğin geç gelir.

Ben bu lafı çok kullanırım. İlham dediğin geç geliyor çünkü. Benim kışın gece 12:00- 05.00 arası yazın ise 02:00- 06:00 arası gelir kendileri genelde. Uyku düzeniniz biraz vampirimse oluyor ama bu saatler arası yazmayı denediğinizde ne demek istediğimi anlayacaksınız 😊

4. Ortam...

Bir kere yalnız olmak gerekiyor. Ben şu ara odamda yazıyorum mesela. Bana eşlik eden loş bir ışığım ve minnoş bir kedim var bir de. Ama öyle her zaman odamda yazarım başka yerde ilham gelmez diye bir şey de yok tabii. Yazın balkonda kuş sesleri eşliğinde yazmanın da tadı başka mesela.

- Ayşe Ebru Tezcan

#NeredeYazıyorum etkinliği kapsamında yazarlarımızın sizler için çektiği #WattpadKöşem videosuna Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz.

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin