Yazma Becerilerinizi Geliştirin Serisi | İyi Karakterler Yazmak

1.3K 99 5
                                    

İyi bir karaktere rastlamak, ilk görüşte birinden hoşlanmanıza benzer. Bu kişi güzel gözüküyor olabilir ama unutmayın ki bu, bir ilişki kurmak için yeterli değildir. İyi bir tanışmadan daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır çünkü karakterlerde de ve randevularda da gerçekten önemli olan insanın ne yaptığıdır. Aldıkları kararlar ve yaptıkları hareketler gerçekte kim olduklarını açığa çıkarır. Birine aşık olmamıza neden olan da budur. Bir kitapta olsa da karşımızda duruyor olsa da...

Ünlü yazım eğitmeni "Robert McKee", karakterize ederek ve karakter yazarak karakterlerin nasıl büyüdüğü arasındaki farkı şöyle açıklıyor: Karakterize etme, görebildiğimiz ve ölçebildiğimiz küçük şeylerin birer koleksiyonudur

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Ünlü yazım eğitmeni "Robert McKee", karakterize ederek ve karakter yazarak karakterlerin nasıl büyüdüğü arasındaki farkı şöyle açıklıyor: Karakterize etme, görebildiğimiz ve ölçebildiğimiz küçük şeylerin birer koleksiyonudur. Bu şeyler genellikle başta gördüklerimizdir; eğer karakterin bir aksanı veya göz seğirmesi varsa veya özel bir tür ayakkabı giyiyorsa ya da topallayarak yürüyorsa... Liste bu kategoriye benzer şekilde gider.

Diğer yandan karakter yazmak, o karakterin ne yaptığı ve ne karar aldığıyla alakalıdır. Önemli olan şu ki karaktere hemen erişemiyoruz. Odanın karşısında duran hoşlandığımız insana bakarken onun hayatında ne kadar büyük ve önemli kararlar alıyor olduğunu bilemeyiz örneğin.

Karakteri yaratırken biraz zaman harcamak iyidir. Isınmamıza ve karakteri kendi dünyamızda bağlanmamıza yardımcı olur. Okuyucularınıza, karakterlerinize ilk görüşte âşık olmaları için bir fırsat verin çünkü yakında onlara, karakterlerin derinliklerde saklı olan ve her zaman da güzel olmayan yanlarını göstereceksiniz.

 Okuyucularınıza, karakterlerinize ilk görüşte âşık olmaları için bir fırsat verin çünkü yakında onlara, karakterlerin derinliklerde saklı olan ve her zaman da güzel olmayan yanlarını göstereceksiniz

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Karakterleri yaratma ve tanıştırma bölümünü geçtiğimize göre sıra geldi onlarla olan iletişimimiz kısmına. Çoğu hikâyede en iyi şekilde tanıtmanız gereken iki ana karakter vardır. Bunlar; kahraman (ana karakter) ve karşıt (rakip) karakterdir. Okuyucuların dikkatini çekebilmesi için karakterler hareketli, fark edilebilir ve hikâyeyi şekillendirme amaçlı ipuçları bulunduruyor olmalıdır. Fakat unutulmamalıdır ki karakter hakkında çok fazla bilgi verip açıklamalarda bulunmak hikâyenin ilerleyişini yavaşlatabilir.

Karakterlerden bahsederken dikkatli olun ve klişelerden uzak durun. Örneğin "İnanılmaz Aile" filmi, ana kahramanın bir kediyi ağaçtan kurtarması ile başlıyor. Fakat bunu yapışı o kadar eğlenceli ve komik ki klişe olmaktan çıkıyor.

Kişileştirme de oldukça önemli bir detaydır. Okuyucunun, kahramanı okurken kendinden bir şeyler buluyor olması çok önemlidir. Uygulanabilir başka teknikler olarak da; karaktere ilginç bir iş vermek, kendi içerisinde tezatlar, eksik yönler yaratmak dikkat çekici olabilir.

Diğer iki büyük teknik ise; kahramana karşı bir sempati ve tereddüt içerisinde bir kahraman yaratmaktır.

Eğer kahraman ikinci kez düşünmeden tehlikeye atlarsa bu biraz garip olabilir. Hangimiz bir anda bir kavganın ortasına atlamak ister ki? Fakat eğer kahraman önce biraz geri çekilip sonra daha iyi bir çözüm yolu olmadığını fark ettiği anda tehlikenin ortasına atılırsa işte o zaman okuyucuya daha mantıklı gelir.

Tereddüt, karakterin klişe ve tahmin edilebilir olmasının önüne geçer. Sempati ise, biraz daha geniş bir yaklaşımdır. Öncelikle kahraman acı içerisinde veya zorbalığa uğramış ve tüm bunlarla iyimser tavırlarla mücadele ederse onun için kötü hisseder ve hakkında daha fazla şey öğrenmek isteriz.

Son teknik ise hikayenin gelişmesine yardımcı olan "hayalettir." Bundan kasıt, paranormal olaylar veya korku hikayelerinden değil karakterlerin geçmişinde yaşadığı içsel sorunlar ve ileri bir adım atmasına engel olan geçmişte yaşadığı sebeplerdir.

Hikâyenin sonlarına doğru karakter başka bir karakter olmaya, korkularını yenmeye başlar. Unutulmamalıdır ki her hikâyenin sonunda karakter değişmek zorunda değildir. Fakat yine de karakterlerin içsel sorunlarının olması ve ufak da olsa değişimler yaşıyor olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bu onları ilginç ve fark edilebilir yapar.

Tüm bunlar, hikayelerinizi yazarken kullanabileceğiniz tekniklerdir. Bunları kullanırsanız okuyucularınız kahramanlarınızla vakit geçirmekten büyük bir zevk alacaktır!

 Bunları kullanırsanız okuyucularınız kahramanlarınızla vakit geçirmekten büyük bir zevk alacaktır!

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.
Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin