Yazma Becerilerinizi Geliştirin Serisi | Yazmanın İki Kuralı

5.3K 261 147
                                    

Bizler yazar olarak, sık sık hayran olduğumuz yazarlardan tavsiyeler alırız. İpek Ongun, Sabahattin Ali, Peyami Safa, John Steinbeck, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Michael Chabon, Elmore Leonard, Stephen King ve daha birçok nasıl yazılacağına dair birçok ipucu veren yazar var.

 Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Michael Chabon, Elmore Leonard, Stephen King ve daha birçok nasıl yazılacağına dair birçok ipucu veren yazar var

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Zaman zaman, aldığımız tavsiyelerin uzaktan yakından yazma sanatıyla alakası yoktur. Örneğin Hugh Howey'in üç kuralının ikisi kişisel yayıncılıkla ilgilidir. Margaret Atwood hep tekrar eden egzersizler yapmanızı tavsiye eder. Hemingway'in kalemi Atwood ile aynıdır ama aynı zamanda (şaşırmıyoruz ki) kısa yazmanız gerektiğini, King ise asla televizyon açıkken yazmamanız gerektiğini söyler.

Ama yazma konusuna dönersek, hepsinin çeşitli önerileri vardır. Jack Koreac'ın 30 teknik ve inanç listesi daha çok numaralandırılmış şiir gibidir. Leonard havayla karşılaşmadan asla ama asla yazmaya başlamamanız gerektiğini söyler. Gaiman kendi espirilerine güler. Eğer hepsini bir arada tutarsanız, nasıl yazacağınızla ilgili göz korkutucu uzunlukta bir liste çıkarırsınız. Stephen King'in zarfları çokça kullanmaktan kaçınmak için iki kuralı vardır.

Yaklaşın, size bir sır vereceğim.

İşte gerçek şu: Gerçek sanatın içine, yazma sanatına düştüğünüzde, bilmeniz gereken İKİ kural vardır.

1. Açık olun.

2. Sıkıcı olmayın.

Bu kadar millet. Sadece iki kural.

Şimdi olay şu: dikkat etmemiz gereken başka kurallar da var mı? Yazma stili ya da dil bilgisi kuralları? Evet, elbette varlar. Ama asıl anahtar şu ki, yazdığınız her bir kural bu Büyük  İkilinin alt başlıklarıdır.

Virgüllerle ilgili sinir bozucu kuralların hepsini hatırlıyor musunuz? Peki ya hecelediğiniz sesler birbirine karışıyorken? Ve birbirleriyle bağlantılı-bağlantısız olan cümleleri de unutmayın. Tüm dil bilgisi kuralları tek bir şeye odaklanır: yazdığınız yazının okurlar tarafından anlaşılıp açık olmasına.

Kural 1'e bakacak olursak (Açık olun), bir yazar olarak üstesinden gelmeniz gereken ilk engeldir. Hikayenizdeki uç noktaları sadece aklınızda değil aynı zamanda sayfalara da dökmek zorundasınız. Herhangi bir olayı anlatıyorsanız, okuyucunuzun, karakterin nerede olduğunu ve sahnede neler yaşandığını bildiğinden emin olun.

Bu, neden tekrar yazmamız gerektiğini anlatan büyük bir kısım. Bu yüzden geriye dönüp yazarken yeteri kadar açık olmayan yerleri bulup yeniden yazmamı gerekir. Okuyucularınız bunun için gerçekten minnettar olurlar. Her hatalı ve bozuk cümle, okuyucunuzun ilgisini kesen bir engeldir. Bunu olmasına izin vermeyin. Düzeltin ve yeniden yazın.

Ama size kötü bir haberim var. Kural 1, şu ana kadar kolay olanıydı.

Asıl zorluk Kural 2'de (Sıkıcı Olmayın) başlıyor. Bununla ilgili sorunsa, hikayenizin büyük bir bölümünü kapsamanı. Eğer tüm dil bilgisi kurallarının sayılamayacak kadar çok olduğunu düşünüyorsanız, yazarların bir de sıkıcılıkla nasıl başa çıktığını düşünün.

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin