İlham Alın Serisi | Kötü Karakterin Önemi - @RebeccaSky

1.5K 139 21
                                    

Bu bölüm, Wattpad'deki "Cheaters Club" hikayesinin yazarı @RebeccaSky tarafından hazırlanmıştır.

Hikayeyi ilerletmek ve ana karakteri zorlu mücadelelerle sınamak, bir kötü karakterin görevidir. Hepimiz bir kötü karakterin veya bir antagonistin(rakip/düşman karakter) ayrımına okuduğumuzda varabiliyoruz. Onlar bizi ürpertiyor, midelerimizin düğümlenmesine, dişlerimizi gıcırdatmamıza ve nefeslerimizi tutmamıza neden oluyor. Peki ya, bir kötü karakteri nasıl yazarız?

Yapmanız gereken ilk şey, hangi tür kötü karakterinizin olacağını seçmektir. İşte sizlere birkaç tane bilindik tipleme:

Kanka-Düşman:

Bu grup, genelde kardeşlerden veya arkadaşlardan oluşuyor. Bu kötü karakterde genellikle şeytani hareketler görmezsiniz ancak ana karakterinizle ne kadar zıt olduğunun farkına varabilirsiniz. Örnek olarak, ana karakteriniz oldukça cömert ve çok çalışkan, ancak kötü karakteriniz tembel ve oldukça cimri.

Bakınız: Loki, Thor'un kıskanç evlatlık kardeşi, Marvel Comics.

Zalim: 

Bu, bir güç manyağı olan kötü karakterdir. Güç toplamak onun için bir oyun gibidir ve zaman içerisinde insanlar da onun için birer piyona dönüşür. Bu karakterin yolunda kimse duramaz.

Bakınız: Lord Voldemort, JK Rowling'in Harry Potter serisindeki karanlıklar lordu.

Baştan Çıkarıcı:

Bu kötü karakter, kendi çapkınlığını veya rüşvetini kullanarak insanlara istediğini yaptırabilme kapasitesine sahiptir. Bu karakter, aynı zamanda esrarengiz olarak diğer karakterlerin güçsüz yönlerini keşfedebilir ve onları bu yolla manipüle edebilir.

Bakınız: Vampir Günlükleri'ndeki seksi vampir Damon.

Çifte Ajan: 

Bu, ana karakterin en yakın arkadaşı gibi görünür ve o şekilde davranır ancak ilk fırsatta ana karakteri arkasından bıçaklar. Bu, ana karakter herhangi bir ihaneti ön göremediği takdirde ana karakterin üzerinde oldukça sarsıcı boyutlara ulaşabilir.

Bakınız: Hz. İsa'ya ihanet eden ve eş zamanlı olarak Hz. İsa'nın yakın arkadaşı Yehuda, İncil'den.

Dışlanmış:

Bu tip kötü karakterler yalnız olduklarından bir grubun parçası olmak için umutsuzca bir istek duyarlar. Birkaç reddedilmenin ardından işkence görmüş gibi hissederler ve intikamcı, affedilmez bir yapıya bürünürler.

Bakınız: Disney'in Uyuyan Güzel'indeki Malefiz, bebek Aurora'nın vaftiz törenine davet edilmemiş, bu sebeple bebeği lanetlemiştir.

Deha:

Bu kötü karakter zekasını konuşturmaya bayılır. Zekalarını, diğer insanları aşağılık hissettirmek için kullanırlar. Bu tip karakterler, ana karakteri genellikle ayrıntılı testlerin ve yapbozların içerisine sokarlar.

Bakınız: Arthur Conan Doyle'un Sherlock Holmes serisindeki Profesör Moriarty, bir matematik profesöründen aktif bir suçluya dönüşür.

Psikoz:

Bu tip kötü karakterler diğerlerine acımasız davranıp, onların acı çekmesini adeta bir spor haline getirmiştir. Ana karakteri, sırf kendi eğlenceleri adına belaya sürüklemekten zevk alırlar.

Bakınız: "Testere" filmindeki Jigsaw.

Artık hangi tip kötü karakter yazacağınız hakkında bir fikriniz olduğuna göre, karaktere bir motivasyon sağlamanız gerektiğini de bilmeniz önemlidir. Motivasyon, onların şu an yaptıklarını yapma sebebidir. Daha belirgin olarak, elde etmeye çalıştıkları şeyin motivasyonları sayesinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

Motivasyon seçerken okuyucuların bağ kurabileceği bir yol izlemek uygundur. Eğer kötü karakterinizin motivasyonu, ana karakterinizi doğrudan etkileyen bir şey ise bu, kurgunuzu derinleştirecek ve kurgunuza heyecan katacaktır. Örneğin, bir büyü kampında sadece bir nokta açıkta kaldı ve ana karakteriniz de kötü karakteriniz de onu istiyor. Kötü karakter, ana karakterin kaybetmesini istiyor ve bunun gerçekleşmesi için elindekini ardına koymayacaktır.

Bir başka yol ise, kötü karakterinize bir kusur eklemektir. Örneğin, kötü karakterinizin bir durumla olan çekişmesini keskin hatlarıyla belirtebilirsiniz. Eğer bu, sizin kötü karakterinizde işe yaramıyorsa karakterinizi okuyucuların iyilik adı altında bağlantı kurabileceği bir yöne çekebilirsiniz. Mesela kötü karakteriniz annesini çok seviyor ve ona her hafta çiçek alıyor.

Eğer kötü karakteriniz bir amaç uğrunda çalışıyorsa, o işe adanmışlığını hareketlerine de yansıtacaktır ve bu amaç uğrunda ne yapması gerekiyorsa onu yapacaktır. Üç boyutlu bir kötü karakter, motivasyonunu hareketlerine yansıtan bir kötü karakterdir.

Daha önce söylediğim gibi başarılı bir kötü karakter, kurgunun devamını getirir. Kötü karakteriniz kötü olmalı ya da öyle güçlü olmalıdır ki ana karakteriniz onu yenebileceğini aklından dahi geçirmemelidir. Kurguyu daha da sürüklemek adına, kötü karakterinize inanılır argümanlar sunabilir ve onları hikâyenizdeki en ilginç karaktere dönüştürebilirsiniz.

En önemlisi, kötü karakterin kendini bir kötü olarak görmediğini unutmayın. Onlar da kendi hikayelerinin kahramanı olduklarını düşünürler.

Umarım bu ipuçları unutulmaz kötü karakterinizi yaratırken işinize yarar!

-Rebecca Sky

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin