İlham Alın Serisi | Bakış Açısı - @maryltabor

2.1K 172 2
                                    

Bu bölüm Wattpad'deki "(Re)making Love" hikayesinin yazarı @maryltabor tarafından hazırlanmıştır.

Selam, ben Mary L. Tabor: okur, yazar, profesör, radyo programı sunucusu ve köşe yazarıyım. Şimdiye kadar ki en iyi tavsiye hangisiydi? Şu an burada yapmaya çalışacağım şey bu olacak.

Yazarlar, yazdıkları ilk cümlede okurlarına bağlanır. Kameran gibi düşünebilirsiniz. Demek istediğim hem senaryoyu yazıyoruz hem de kamerayı kontrol ediyoruz. Yazar, kameramana bu hikayede kimin nereye bakacağını söyler.

Bakış açısı hakkında konuşuyorum değil mi? Tabii ki de öyle! Birinci tekil, üçüncü tekil ve ikinci tekil (genellikle bunu -ikinci tekili- kullanmayacaksınız ama unutmayın, tüm kurallar ihlal edilmek için vardır.)

Ben kamera sanatını bir bakış açısından da öte olarak değerlendirmeyi severim, çünkü bir kamera beni gördüğüme götürür, babamın evindeki filmlerin yanına ve doğrudan o karanlık sinema salonuna ya da içinde kaybolduğum ve çıktığımda tamamen değişmiş olarak kendimi bulduğum favori kitabıma...

Bakış açısı kameraman gibi baştan sona, ana karakterin ne düşündüğünü bilir ve her şeyi en iyi bilen bir yaratıcı olarak görülür.

Yazarların, kamerayı nerede ve nasıl kullanılacağını bilmeleri gerekir.

İşte benim uydurduğum ilk cümle: Jones'lar bu pazar hariç her pazar birlikte akşam yemeği yerlerdi. Ruthie bu pazar gelemeyeceğini söyledi. Bu cümle -sadece Ruthie değil- Ruthie ortalıkta yokken bile tüm Jones'ların bir arada olduğunu anlatır.

İlk cümlemde kameramı hareket ettirmeye ve sadece Ruthie hakkında değil, daha fazlası hakkında bilgi sahibi olmaya karar verdim.

Şimdi ilk cümlemin bu olduğunu varsayalım: Ruthie trafikte sıkışıp kalmamıştı. Aşkın pençesinde sıkışıp kalmıştı ve kimseye söyleyemezdi. Bu yüzden ailesinin her pazarki akşam yemeğine gidemezdi.

İlk cümleye kamera görevi vermediğimiz sürece, ister-istemez Ruthie'nin annesi ve diğer Joneslar hakkında bir şey öğrenemeyiz.

Yazdığınız ilk cümle, size göre iyi olsun ya da olmasın, hikaye için doğru olduğuna okuyucu karar verir. Bu ilk cümle beklentilere yer hazırlar ve okuyucu da sizin bununla barışık olmanızı bekler.

Bakış açısı kaymalarını ve okuyucuda boşluk hissi yaratan unsurları hikayenizden uzak tutarsanız, okurunuz bölümde olup bitenleri daha iyi anlar. Okuyucu yeni bir hikayeye başlamış gibi hisseder—ve bunu sorgular, daha güzel ne olabilir ki—Az önce ne oldu?

Uzun lafın kısası: Bakış açısı sadece "ben, o veya onlar" hatta sık sık yapılan "siz" anlamına gelmez. Daha da önemlisi yazarın kamera tercihidir. Yazdığınız hikaye iyiyse, bizim için iyi bir film, okuru gezintiye çıkaran bir kurgu, elinde düşüremediği kitap, tiyatroda boş kalmayan koltuklar anlamına gelir. İyi bir yazar hangi kamerayı kullanacağını bilir.

Bu nedenle, ilk cümlenizi yazın ve kameranızı nasıl hareket ettireceğinizi anlamaya çalışın.

Ve bunu unutmayın: İyi yazarlar kirpi gibidir. Önemli şeyleri bilirler. Kuralları yıkmak için öğrenmelisiniz ve kurallar yıkılmak için vardır.

Ben (Re)Making Love hikayesinin yazarı Mary L. Tabor: Wattpad bir anı günlüğü gibidir ve bu da benim günün yazma ipucum.

Bol şans!

-Mary Tabor

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin