Yazma Becerilerinizi Geliştirin Serisi | Kurgu Yazmanın Maddeleri

12.4K 555 288
                                    

Dersimize, mükemmel bir kurgu yazmaya başlamadan önce, hikaye yazmak için gerekli olan birkaç elemana göz atarak başlayalım. Daha sonra bu konuları ayrıntılı olarak ele alacağız ama şimdilik bunların temellerini öğrenmek, size resmin bütününü görme sürecinize, eserinize ve yazma stilinize yardımcı olacaktır.

 Daha sonra bu konuları ayrıntılı olarak ele alacağız ama şimdilik bunların temellerini öğrenmek, size resmin bütününü görme sürecinize, eserinize ve yazma stilinize yardımcı olacaktır

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

İşte karşınızda kurgu yazmanın püf noktaları:

Düzenleme: Hikayenizin yalnızca iskeletini değil aynı zamanda konunuzun ve karakterlerinizin seçimini de etkiler. Ayrıca, hikayenizde kullanılan herhangi bir temayı veya gizlediğiniz anlamları ifade etmenin başka bir yoludur.

Karakter: Elbette ki bu hikayenizde kullandığınız karakterler (baş karakterler yada kötü karakterler gibi) anlamlara da gelebilir ancak buradaki anlam aynı zamanda daha iyi kurgulanmış, daha ince anlamları olan ana karakterinizi de ifade eder. Hikayenizdeki karakterler hangi seçimleri yapar? Bu seçimler sonucunda ne gibi değişikliğe uğrarlar ve nasıl büyürler? Tavırları, aslında içlerinde gerçekten kim olduklarını nasıl belli eder?

Karakter Analizi - Tanımlama: Bu karakterlerinizin dışarıdan görünümüdür. Herhangi bir alışkanlıkları, garip davranışları, onları gözünüzde daha farklı biri olarak görmemize yardımcı olacak huyları var mı? Ya da iç karakterleriyle eşleşen dış özellikleri veya da aynı anda yan yana gelebilecek farklı özellikleri var mı?

Konu: Karakterlerinize fiziki olarak neler olduğudur. (Tercihen kendi seçtikleri kararlar sonucunda neler olduğu.) Bunlar sizin listeleyebileceğiniz şeyler olabilir. Önce A olayı gerçekleşir, bu B olayına sebep olur ve bu böyle devam eder.

Hikaye: Bu yazdığınız şeyin sınırlarını çizen gerçek bir çizgidir. Hikaye konuyla çok ilgili olmayabilir, sadece tüm olayların arkasında yatan bir NEDEN sorusuyla ilgilidir. A olayı, B ya da C olayı konunuz gereği gerçekleşiyor olabilir ama bunların neden gerçekleştiği ve başkarakterinizin tüm bunlarla bağlantısının ne olduğuyla alakalıdır. İşte bunların cevabı hikayenizi oluşturur.

Yapı: Yapı, doğru inşa edildiği zaman konuyla ve hikayeyle bir bütünlük oluşturur. Bu gerçekleşen tüm olayın iskeletidir ve oldukça iyi planlanan bir yapı okuyucuyu içine çekerken, dolambaçlı, odaklanarak inşa edilmemiş ve tekrarlanan bir yapı hikayeyi yıkar.

Çatışma: Zorlayıcı kurguların en önemli bölümüyse, tek bir amaç için iki farklı karakterin (genellikle bir başkarakter ve bir kötü karakter) birbirine düşmesidir. Hazineyi bulmak için birbirleriyle yarışırlar ya da bir katil ve bir polis gibi ikisi de birbirinin kaderini değiştirmeye çalışır. Ne olursa olsun, bu her zaman aynı hedefe ulaşmak için iki ya da daha fazla karakter hakkındadır..

Destek Olma: Genelde kurgusunda bir şeyleri ters giden bir hikayede, okuyucuların desteğinin ne olduğu açıkça bellidir (birinin hayatı, geleceği ya da aşk için ikinci bir şans gibi). Bu okuyucunuzun, sizin hikayenizdeki karakterlere ne kadar destek verdiğini gösterir -ki bu aynı zamanda okuyucuyu da önemli kılar.

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin