İlham Alın Serisi | Araştırmacı Olun - @AysenurNazli

1.3K 117 15
                                    

Bu bölüm Wattpad'deki "Tabusal Teoriler" serisinin yazarı AysenurNazli tarafından hazırlanmıştır.

Merhaba, ben Ayşenur Nazlı. Yazma ipuçları etkinliği kapsamında size bir kurguyu zenginleştiren araştırmaların öneminden bahsedeceğim.

Kurgu ve karakterlerin kendi dünyaları vardır; romanı masaldan ayıran en önemli unsurlardan biri detaylar ve kurgu derinliğidir. Etrafı betimleyen detaylardan ve doldurma edebiyat olarak adlandırdığımız boş betimlemelerden ziyade, teknik detaylara daha önem vermek gerekir. Teknik bilgiler, karakterinizin mesleği, okulu, hobisi, hastalığı ya da kurgudaki bir olayın işleyişi, bir aletin çalışma şekli ve işlevi hakkında olabilir.

Öncelikle tavsiyem, bilmediğiniz konular hakkında çok fazla yazmamanız. Mesela daha ortaokuldayken üniversite hakkında bir kurgu yazıyorsanız hata yapmanız olasıdır çünkü henüz üniversite ortamını görmemiş ve üniversitenin nasıl bir yer olduğunu bilmiyorsunuzdur. Ayrıca henüz gelmediğiniz bir yaştaki karakterin duygu ve düşüncelerini yazmanız da zor olabilir. Ya da bir doktor olmadığınız için doktor olan karakterin yaptığı bir ameliyatı anlatırken hata yapabilirsiniz. Elbette ki size bilmediğiniz şeylere kesinlikle el atmayın demiyorum çünkü hatalarınızı en aza indirmenin de bir yolu var: Araştırma!

Elinizin altında doğru ya da yanlış binlerce bilgiye ulaşabilme imkanı sağlayan internet var. Yazmadan önce, yazmayı planladığınız konu hakkında derinlemesine bir araştırma yaptığınızdan emin olun. Karakterinizin mesleğini yapan insanları bularak onlara sorular sorabilir, aynı hastalığı taşıyan insanların tecrübelerinden yararlanabilir, bir değişimin bilimsel olarak nasıl olduğunun basit bir açıklamasını bulabilirsiniz. Fakat ufak bir araştırmanın sonucunda bile elde ettiğimiz bilgilerin doğru mu yoksa yanlış mı olduğunu ayırt etmek zor olabilir; bunun için de o bilgiyi kullanmadan önce onun doğruluğunu başka ve tercihen referans gösterilmiş kaynaklardan teyit etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde kurgunuz zil çaldığında teneffüse çıkan ve hoca geldiğinde ayağa kalkan üniversite öğrencileri, uzun tırnaklı cerrahlar, saat başı ruh hali değişen bipolar hastalar, hop diye dönüşüveren doğaüstü yaratıklar ve daha birçok yanlış bilgilerle dolu olabilir maazallah! Bu yüzden siz siz olun, ilk önce iyice bir araştırma yapın.

Fantastik ve bilim kurgu dahi yazıyor olsanız, buna 'nasıl olsa fantastik' gözüyle bakarak öylesine bilgilerle geçiştirmeyin. Doğaüstü olayların nasıl olduğunu ve buluşların, ölümcül salgın hastalıkların, mutasyonun, icatların nasıl ortaya çıkıp nasıl işlediğini bilimsel bilgilere dayandırarak anlatın. Bilime bire bir uymak zorunda değil, bilimi temel alarak kurgulanmış olması yeterlidir ama en önemlisi de mantık çerçevesinde olması ve neden-sonuç ilişkisine sadık kalınmasıdır. Mitolojik kurgularda ise ilk önce mitolojiyi temel almayı unutmayın, daha sonra ana temadan uzaklaşmadan ufak oynamalar yapabilirsiniz ama Hades'i birden gökyüzüne atmayın, Ares'i şimşekleri yönetirken anlatmayın ya da Pegasus'un alnına bir tek boynuz yapıştırmayın. Aradaki o ince sınırı geçmemeye özen gösterin. Mitolojileri karıştırırken de dikkatli olun çünkü her toplumun mitolojisindeki yaratılış mitinde geçen bir baştanrı vardır ve mitolojileri harmanladığınızda birçok baştanrı aynı kurguda olacaktır; bu da kurgu dünyasında kaosa ve mantık hatasına yol açar. Temel aldığınız bilginin üzerinde ufak doğaüstü oynamalar yaparken çok dikkatli olun!

Araştırma geçmişiniz ve verdiğiniz bilgilerin doğruluğu sadece kurgunuzu zenginleştirmekle de kalmaz; aynı zamanda insanların size daha çok saygı duymasını, size güvenmesini ve yayınevlerin sizi değerlendirirken ciddiye almalarını da sağlar. Kurgu yazmak kolay bir iş değildir; ciddi bir sabır, birikim, alt yapı, özveri ister. Bu işi aceleye getirmemek gerekir. Araştırma yapmak ve yazacağı mekanları görmek için seyahat eden Paulo Coelho gibi yazarlar vardır. Bazı yazarların araştırmaları iki yılı bile aşmıştır. Gülten Dayıoğlu ile bizzat gerçekleştirdiğim bir sohbette bana sürekli yazmamamı, bir kitabın ardından diğerine geçmeden önce biraz vakit geçirip o sürede araştırma yapmamı tavsiye etmiş ve edindiğim bilgilerin kalemimi güçlendireceğini söylemişti. Ve bu konuda çok haklıydı. Bir kurgudan sonra hemen başka bir kurguya geçmek, sizi tekrara düşürebilir. O yüzden durup biraz dinlenmelisiniz, o sırada dilediğinizce araştırma yapabilir, kurgunuzun temellerini oluşturabilirsiniz. Unutmayın, temeliniz çürük olursa yapınız ilk darbede yıkılır.

Elbette ki bizim araştırma için ülke ülke gezecek bütçemiz olmayabilir, o yüzden biz elimizdeki kaynakları kullanmayı öğrenmeliyiz. İnternet haricinde kütüphanelerden yararlanabilirsiniz veya evinizdeki ansiklopedileri tozlu raflardan kurtararak işe başlayabilirsiniz. Kitaplar satın alabilirsiniz. Kendinize ufak bir araştırma defteri edinin, bu deftere araştırma sonucunda kullanacağınız detayları yazın ve altına da o bilgileri hangi kitaptan veya siteden aldığınızı not edin. Bu hem bilgileri unutmamanızı hem de gerektiğinde referans gösterebilmenizi sağlar.

Araştırmalarımız sonucunda edindiğimiz bilgiler günlük hayatta ve ileri okul hayatımızda da işimize yarayabilir, bir konu hakkında doğru bilgi sahibi olmak her zaman faydasını görebileceğimiz bir şeydir, bilginin hiçbir zararı yoktur. Bu yüzden sağdan soldan, kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek yerine iyi bir araştırmacı ruhu edinin ve kurgunuzu harika bir şekilde zenginleştirmek için kolları sıvayın! Şimdi başlamak için geç değil, onlarca kaynak sadece birkaç tuş veya sayfa ötenizde sizleri bekliyor. Siz yeter ki isteyin, başaramayacağınız şey yok. İyi araştırmalar, iyi Wattpadler!

- Ayşenur Nazlı

#NeredeYazıyorum etkinliği kapsamında yazarlarımızın sizler için çektiği #WattpadKöşem videosuna Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz.     

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin