Yazma Becerilerinizi Geliştirin Serisi | Hikayenin Konusu vs. Hikaye

1K 69 2
                                    

Madeni paralar evrenseldir ve iki yüzü vardır. İnsanlarda da genellikle bir ön bir de arka olmak üzere iki yüz vardır. Her ne kadar madeni para deyince aklımıza tek bir yüzü gelse de arkasında da farklı bir yüz olduğunu biliriz. Yazmak da buna benzer. Tüm hikaye ve romanlarınızın iki yüzü vardır.

Geçen bölümlerde bu madeni paranın tek bir yüzüne odaklandık ve karakterlerin içinde nelerin döndüğünden bahsettik

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Geçen bölümlerde bu madeni paranın tek bir yüzüne odaklandık ve karakterlerin içinde nelerin döndüğünden bahsettik. Daha önce de dediğimiz gibi karakterin geçirdiği bir değişiklik hikayedir. Fakat hikayenin konusu ile ilgili de küçük ipuçları verdik -ki bunlar da madeni paranın diğer bir yüzü oluyor.

Hikaye ve Hikayenin Konusu arasında nasıl bir etkileşim olduğundan da bahsettiğimize göre şimdi sizlere madeni paranın iki yüzünü nasıl bir araya getireceğiniz ve Hikaye ve Hikaye Konusu'nun nasıl beraber çalışmasını sağlayacağınız hakkında bazı ince detaylar vereceğiz.

Yeni bir hikaye ile ilgili aklımıza bir fikir geldiğinde daha çok olması muhtemel olan şeylere yöneliyoruz. Bu doğrudur, aklımızda beliren ilk görüntü bir karaktere ait olabilir ama genel olarak bu karakteri, okuyucunun görüp duyabileceği bir şeyi yaparken düşünürüz. Bir hikaye veya karakter için ilk izlenimlerimiz karakterin nasıl değişeceği, nasıl yeni bir şey olacağına eğilimli değildir.

Bu yüzdendir ki içsel durumlara çok fazla zaman ayırırız. Tüm olası durumları, karakterin değişmesi ve hikayenin de hikayesini düzenleyen içsel sebepleri hesaba katmak zaman alır. Fakat konu buna nispeten daha açıktır. Olacak olan şey başka bir şeye neden olur. Karakterler bir şey yapar ve bitene kadar konu bunu inşa eder.

Evet, iyi bir konu şekillendirmek için kullanabileceğiniz birçok yöntem vardır ve bunlara ilerleyen bölümlerde değineceğiniz.

Başlayacak olursak, şu para mevzuna geri dönelim. Bir madeni para bulun ve masaya koyarak döndürün. O dönerken inceleyin, iki yüzü de gözükmüyor öyle değil mi? Hızlı döndüğünde her iki yüzü de bulanıklaşıyor. İyi bir hikayenin de okuyucusuna yaptığı budur. Her şeyi düzgünce bir araya getirdiğinizde karakterinizin iki farklı yönü olması, hikaye ile birleşiyor ve iyi bir akış yakalıyor.

 Her şeyi düzgünce bir araya getirdiğinizde karakterinizin iki farklı yönü olması, hikaye ile birleşiyor ve iyi bir akış yakalıyor

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Peki ama nasıl? Çok basit. Kahramanın alacağı kararlar veya seçenekler hikayenin konusunu şekillendirmeye yardımcı olur. Yeni olaylar ise kahramanın yeni seçenek ve kararlar almasına olanak sağlar. Hikayenin sonunda ise konu, kahramana daha önce yapmaması gereken bir karara varmasına olanak sağlar.

Big Hero 6 filminde, kahraman Hiro her zaman girişken, araştırmacı ve kardeşinin ölümünden dolayı intikam veya adalet arayışı içindedir. Hiro'yu başta illegal bir robot dövüşü yaptırırken ve ağabeyi Tadashi tarafından kurtarılırken görüyoruz. Hiro, ağabeyinin uyarılarını dinlemek yerine başka bir robot dövüşüne daha gider. Bu karar Tadashi'nin tepkisini harekete geçirir ve onu dövüşe götüreceğini ama ondan öncesinde bir yere uğramaları gerektiğini söyler. Tadashi, Hiro'yu zeki öğrencilerin olduğu okuluna götür ve Hiro da buraya gelmeye karar verir. Bu, Hiro'nun Büyük Robotlar Yarışması'na katılabilmesi ve okulu kazanabilmesi için bir kıvılcım olur. Daha sonra Hiro, microbotlarını inşa edip yarışmayı kazanır. Ek olarak, bunu doğrudan görmemiş olsak da Hiro'nun microbotlar yapması, kötü kahramanın toplantı odasını microbotları çalmak için patlatmasına ve bu da Hiro'nun ağabeyinin ölümüne neden olur. Tadashi, Hiro yüzünden öldü demek değildir bu. Bu sadece ölüm, önceki olaylarla bağlantılıdır ve rastgele değildir demektir. Bu da bizi filmin geri kalanına götürüyor. Hiro'nun film boyunca aldığı kararlar içinde olduğu durumu durmadan değiştirmeye yönelik oluyor. Bu sizin de yapmanız gereken bir şey. Hikayenizin konusuyla ilgili olayları düşünürken karakteriniz ne yaparsa bunlara neden olur diye düşünün. Hikayeye baştan ve hatta sondan başlayıp geriye doğru da gelebilirsiniz.

Hangi sondan başlarsanız başlayın fark etmez. Eğer içsel sebepleri konunun dışsal durumları ile bağdaştırırsanız önemli bir teknik elde edeceksiniz ve okuyucularınızın elinden düşüremeyeceği hikayeler yaratmış olacaksınız.

Bölüm 8 Ödevi:

Sevdiğiniz bir film veya kitabın karakter kararlarının ve konudaki hareketlerinin neden-sonuç ilişkisini açıklayınız.

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.
Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin