İlham Alın Serisi | İlham Kaynağını Bul - @BillGourgey

5.6K 331 54
                                    

Bu bölüm Wattpad'deki "Glide" hikayesinin yazarı @BillGourgey tarafından hazırlanmıştır.

Bu kurgu çalışmasıdır. Karakterler ve olay tasvirleri gerçek dışıdır veya kurgulanmıştır. Gerçek kişilere, yaşayan veya ölü kişilere benzerlikler tamamen tesadüftür ve yazar tarafından kasıtlı olarak yapılmamıştır.

Bu kelimeler size tanıdık mı geliyor? Hukuk dilinde, bir yazarın telif hakkı feragatnamesi olarak bilinirler ve buna CYA denir. Ne de olsa biz yazarlar etkisiz elemanız. Bizler o itaatkar kelime işlemcilerimizin ardında otururuz; genel hatlarıyla nefret uyandıran akrabalarımızı temsil eden ya da dost gibi görünen düşmanlarımızı karakterlerimiz olarak yaratırız ve bu aşağılık karakterleri tatsız durumların içerisine koyduğumuz kurguları ortaya çıkarıp dünyadan intikamımızı tamı tamına alırız. Söz konusu mağdurlar tarafından, bu karakterlere (kendilerinin mi) ilham kaynağı oldukları sorulsaydı, daima inkar eder ve hızlıca konuyu değiştirirdik.

Sonuç olarak, "yediğin ne ise, sen o'sun" sözü bir yazarın neticesidir: neysen onu yazarsın. Oz Büyücüsü'nde Dorothy'in de söylediği gibi, "Bir daha, en çok istediğim şeyi aramaya kalkarsam, kendi arka bahçemden öteye bakmayacağım." İlham kaynağı olacak hikayeler yazın. Cana yakın ya da nefret edilen karakterler yaratmalı, yeni dünyalar oluşturmalı, belli bir kalıpta etkileyici bir konuyu aktarmalı ve Dorothy'nin düşüncesinde de dediği gibi, "en çok istediğin şey", genellikle ilham verici bir fikir ve beraberinde destekleyici malzemeleriyle birlikte arka bahçenden gelir.

Bir örnek daha: Khaled Hosseini'nin (Uçurtma Avcısı ve diğer kitapları) kendi memleketi Afganistan çevresinde geçer. Jhumpa Lahiri (Dert Yorumcusu ve diğer kitaplarında) çok nadiren Hint mirasından uzaklaşır. Hatta çok yönlü bilim kurgu bilgini Octavia Butler (Yabani Tohum ve diğer kitaplarında) kendi Afrikan ve Amerikan kültürü arasında gel gitler yaşar. Elbette, övgü ve güven (veyahut kendini beğenmişlik) sayesinde bir yazar, kişisel deneyimlerinin güvenli çemberinden çıkarak, saf ilginin tehlikeleri ile mücadele etmeye çalışır. Eğer cesaretlilerse, yollarını kaybetmeden tamamiyle alakasız oldukları hayali deneyimleri hakkında yazabilirler. Mesela eleştirmenlerin beğenisini kazanan Amerikalı yazar ve yayıncı Dave Eggers, Kral için Hologram kitabında Afrika ve Orta Doğu'nun yanı sıra Suudi kültüründe yaşanan öyküleri kara mizah ile ele almaya cesaret etti. İşte, Dave Eggers'ın en iyi olduğu iş budur. Büyüdüğümde Dave Eggers gibi bir yazar olmak isterdim.

Şimdilik, hala bol malzemesi olan arka bahçeme sadık kalacağım. Ama bu kolay olduğu anlamına gelmediği gibi kurgumu yazarken her zaman ilham bulacağımın garantisini de vermez. Tüm yazarlar gibi her gün çalışmak zorundayım.

Cadı iksiri yapar gibi, en büyüleyici kurguları ilkel malzemeler sayesinde beş köşeli yıldızdan buldum: 

1) bir ya da iki parça kişisel deneyim; 

2) bir parça sağlam özgünlük/orijinallik; 

3) biraz araştırma serpintisi (tarihi kurgu için biraz daha fazla); 

4) pek çok iyi betimleme yaprakları;

5) karşımı karıştırmak için sağlam bir kaşık yardımıyla mükemmel bir düzenleme. 

Tabi ki, pişirme süresi önemlidir, hatta genel konuşacak olursak karışımın uzun süre kaynaması büyüyü daha etkili yapar. Bu malzemelerin hepsi yazarların fikir alışverişi yaptığı ve hikayelerini bir arada topladığı, yazarın Diagon Yolu'na (ya da Wattpad'e) karşılık gelen bir yerde toplanmış olabilir. Ancak karışıma hayat veren büyü, ilhamı elde edemez. Yaratıcı yazıyı, büyüleyici yazıdan ayıran şey de budur.

Bana gelince, teknoloji ve gelecek hakkında kurgular yazmayı seviyorum çünkü teknoloji ve gelecek büyüleyici ve bana ilham veriyor. 25 yıl sonra derinlik kazanacak teknoloji hala bende ilgi uyandıracak. Gönül maceralarımız, teknoloji ve kullanılan malzemelerle mükemmel bir romantizmin -talihsiz romantizmin- tüm özelliklerine sahip. Kim talihsiz aşıklar hakkında hikayeler yazıp çizmemiş ki? Bu yazılanlar sizde ilgi uyandırdıysa, Glide isimli hikayeme göz atabiliriniz.

Beni dinlediğiniz ve fütüristlik üçlememin bir karakteri gibi başkalarına süzülmesini söylediğiniz için teşekkürler, Wattpad'deki arkadaşlarım ve takipçilerim.

- Bill Gourgey 

Yazma İpuçlarıHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin