Kapitel 20 År 75 e.Kr.

6 2 0
                                    

För att fira den nye kejsarens tillträde beslutade senaten i Rom att alla städer i imperiet skulle hålla spel till Caesars ära. Oxar skulle offras i templen vid Forum Romanum och med hjälp av djurens inälvor skulle framtiden tolkas. Var det goda eller dåliga år som låg framför dem?

I Herculaneum bestämde stadens råd att spelen skulle inledas med utdelning av gratis bröd till folket. Terentius fick fullt upp med att leverera alla nya beställningar. Många köade utanför bageriet för att bli tilldelade det fria brödet. Till folkets jubel delades det ut med hjälp av en av medlemmarna i stadens råd som var på plats i butiken.

I Pompeji skulle det nästa dag hållas spel i stadens amfiteater. Familjen Neo skulle som alla andra närvara vid teaterföreställningen i Herculaneum för att tidigt nästa morgon bege sig mot Pompeji. Terentius hade bestämt att Hieronymus också skulle få följa med och njuta av den romerska festen.

Terentius, Paulina, Hieronymus och Lucius stod och köade utanför teatern, kön ringlade sig lång längs forum. Herculaneums teater var centralt placerad längs forums ena långsida. Tre trappsteg klädda med vit marmor skilde teatern från stadens forum. Åtta pelare stod placerade framför ingången till teatern och bar upp det tak som gav skugga i den starka sommarhettan. Aulus Clodius Flaccus, en av Herculaneums rikaste och mäktigaste män, var den som betalade för festen. Han hoppades att investeringen skulle ge många röster tillbaka i nästa val.

Sittplatserna på teatern var ordnade i en halvcirkel runt scenen. Platserna längst fram var reserverade för de förnämsta männen från överklassen, och ett räcke skilde dem från vanligt folk. Kvinnorna satt för sig själva högst upp.

Terentius och de andra hittade snabbt sina platser, och ungefär samtidigt som de slog sig ner började musiken att spela. Musikerna och skådespelarna gick ett varv runt scenen. Strax därefter gjorde skådespelarna entré. Publiken ställde sig upp, klappade händer och skrek av förväntan. Kastanjettspelarna började spela sin högljudda musik.

"Det här min kära Lucius, är ett klassiskt grekiskt drama, så lyssna noga nu, det blir förhör när vi kommer hem", sa Hieronymus. Han fick nästan skrika för att överrösta musikanterna.

"Hieronymus, vad ska de spela för något?" Lucius ögon lyste av förväntan.

"Det här är en pantomim. Den handlar om när Marsyas plockar upp gudinnan Minervas flöjt och utmanar Apollo på en tävling, mer kan jag inte avslöja, för då förstör jag föreställningen för dig."

Lucius gav sin lärare en beundrande blick. Terentius noterade det och kände ett sting av svartsjuka i bröstet när han såg hur nära Lucius kommit sin lärare.

Huvudrollen spelade av Pylades, som var kejsarens favoritskådespelare. Han spelade först rollen som Minerva och sen kom han in på scenen som Apollo och föreställningen avslutades med Marsyas intåg på scenen. Publiken jublade och klappade händerna.

"Fantastiskt, Marsyas vann över Apollo", ropade Lucius och fortsatte applådera engagerat.

"Ja, så här kan det gå till i gudarnas värld", skrattade Hieronymus.

Terentius, Hieronymus och Lucius reste sig från sina platser och gick ut. Vid utgången möttes de av Paulina. Lucius kastade sig i hennes famn och började berätta om allt han upplevt under kvällen. När de sen gick hemåt höll Lucius sin lärare i handen. Paulina och Terentius gick några steg före.

Dagen därpå var alla uppe tidigt. Paulina skulle inte följa med, men Lucius som just fyllt tretton år skulle få följa med till spelen för första gången. Han vaknade först av alla på morgonen och var för uppspelt för att kunna somna om. Medan de vuxna förberedde sig för resan, sprang han fram och tillbaka och frågade om de inte skulle åka snart.

Amunds SagaNơi câu chuyện tồn tại. Hãy khám phá bây giờ