Kapitel 21

5 2 0
                                    

Efter att spelen till kejsarens ära avslutats återgick allt till det vanliga i Herculaneum. Lucius började arbeta i bageriet från gryningen till sjätte timmen. När arbetsdagen var slut promenerade han den korta vägen från bageriet till hemmet.

Lucius gick in genom dörren i muren som ledde direkt till trädgården. I sommarmatsalen satt Hieronymus och väntade på honom.

"Var hälsad, Lucius", ropade Hieronymus glatt när han såg att pojken kom ut ur huset.

"Var hälsad Hieronymus", svarade Lucius och satte sig på stolen mittemot Hieronymus. Det var en behaglig skugga under solseglet och en ljummen bris från havet fick bokrullarna på bordet att röra sig i vinden. Varje dag såg Lucius fram emot att komma ifrån det hårda slitet i bageriet och få sitta med sin lärare i trädgården.

Till skillnad från den förra läraren han haft i skolan under portiken vid forum, ansåg Hieronymus att man inte skulle slå in kunskap i elevens huvud. Han använde sig istället av olika tävlingar för att sporra Lucius till att lära sig allt från grekiska till praktisk matematik.

"Terentius berättade innan han gick till bageriet att du ska vara ledig från undervisningen imorgon?"

"Ja, det stämmer, vi ska träna brottning. Det är ju snart de gymnastiska spelen mellan städerna i Kampanien och jag har blivit utvald till att vara med i brottningslaget som representerar Herculaneum", svarade Lucius stolt.

"Säger du det? Vilken ära att få representera sin stad, jag kommer naturligtvis att vara där och se dig vinna." Han log när han sa det, precis som han ofta gör när de två är tillsammans.

"Jag tänkte just fråga om du ville komma?"

"Det är klart Lucius, det skulle jag inte vilja missa för alla dinarer i hela världen", svarade han och fortsatte le.

"När jag var i din ålder brottades jag med. Grekisk-romersk brottning var väldigt populärt när jag växte upp. Vi pojkar fick också träna boxning och svärdsfäktning. Jag ska visa dig några tricks innan du går till sängs, som du kan använda om du får problem mot en större och starkare motståndare."

"Det kan jag behöva, Gaius ska också vara med i tävlingen, men jag har aldrig vunnit mot honom förut. Han är både större och starkare än jag."

"Mot en större och starkare motståndare ska du försöka använda svaga tekniker", berättade Hieronymus.

"Svaga tekniker, vad är det?" frågade Lucius förvånat.

"Det är tekniker där du fokuserar på tekniken bakom kastet och undviker att använda dina muskler. Smidighet, snabbhet och teknik slår alltid en starkare men långsammare motståndare."

"Tack, det ska jag tänka på när jag möter Gaius."

"Det ska du göra, jag tror du har en stor chans att ge den där gynnaren en rejäl överraskning som han sent kommer att glömma." Det blev tyst en stund runt bordet. Lucius satt och funderade på de råd han just fått. Smidighet, snabbhet och teknik, det skulle han aldrig glömma.

"Vad ska vi studera idag?"

"Grekiska dramer, det studerade vi på teatern under spelen, så det behöver vi inte prata om nu, men vi kanske ska studera de grekiska filosoferna."

"Kan du inte berätta om Alexandria och Museion först?" bad eleven.

"Jo visst kan jag det. Alexandria är en underbar stad, full av underverk från Alexander den stores regeringstid. I ett vackert tempel vilar den store härföraren och det sägs att så länge Alexanders kropp inte flyttas från Alexandria, ja då kan staden inte förstöras."

Amunds SagaHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin