Viking's funeral

8.9K 415 14
                                    

POZN.: DĚJ TÉTO KNIHY ZAČÍNÁ TAM, KDE KONČÍ FILM. LOKI PŘEDSTÍRAL VLASTNÍ SMRT A PAK SE V PŘEVTĚLENÍ ZA SVÉHO OTCE ZMOCNÍ TRŮNU V KRÁLOVSTVÍ ASGARD. THOR JE NA ZEMI, KDE HODLÁ POBÝVAT SE SVOU LÁSKOU, DR. JANE.

————————————————————————————-

Asgard

Loki seděl na královském trůně Asgardu a nespokojeně se vrtěl. Trůn byl majestátní a okázalý, vždyť ho také vyráběli sami bohové pro jeho otce Odina nejvyššího ze všech bohů. Nebyl to jenom trůn, byla to přímo strážní věž, ze které mohl shlížet na ostatní bohy, lidi, obry, elfy a trpaslíky.

Ale Loki nebyl šťastný, přesto že seděl na něčem tak unikátním. Stále měl totiž na sobě podobu svého otce Odina a to ho rozčilovalo. 

Já jsem přece předurčen vládnout, přemýšlel rozčileně, mám pro to všechny předpoklady. Jsem odvážný, lstivý, dokážu skvěle manipulovat lidmi, aby mi sloužili a vládnu delikátnímu umění diplomacie. Ne jako můj bratr, hromotluk Thor... Prý bůh, cha! Leda tak bůh kladiv a rozbitých pohárů piva. Jeho můžou uctívat akorát ti přihlouplí pozemšťané, ti červi, kteří ani nejsou hodni líbat moje špinavé boty...

"Vaše veličenstvo," přerušil ho hlas servilního sluhy a Loki si uvědomil, že to uctivé oslovení patří podobě jeho otce a to ho ještě víc frustrovalo.

"Co chceš!" Utrhl se na něho.

"Začíná tryzna za vaši zemřelou manželku, královnu Friggu. Vaše přítomnost je nezbytná."

Loki beze slova vstal. Nevlastní matku miloval, otce nesnášel a Thora přímo nenáviděl. Musel přijít na to, jak usednout na trůn ve vlastní podobě - jako Bůh Loki. Ale teď ho čekaly docela jiné povinnosti.

Vešel do Hlavního sálu, který byl celý zahalen v černém tylu. Jeho mrtvá matka - teď už upravená a umytá od krve, ležela na pohřebním katafalku ze dřeva uprostřed síně.

Kolem stáli dvořané, včetně nejlepších přátel jeho bratra Thora - bojovnice Sif a Bojové Trojky: Hoguna, Vostagga a Fandrala. Všichni na sobě měli smutečné oblečení a neměli žádné zbraně. Loki přimhouřil oči - taková příležitost, mít všechny pohromadě a neozbrojené... to se nestává často. Ale pak si uvědomil, kde je a proč tam je a neochotně se postavil před své poddané.

Povstal hlavní ceremoniář a obřad mohl začít. Síní se nesla vikingská modlitba:


Tam v mlhách vidím svého otce

Tam v mlhách vidím svou matku

Tam v mlhách vidím své bratry a sestry

Oni mě volají

Tam je moje místo, ve velkém sále Valhally

Kde nejsou mí nepřátelé

Kde odvážní žijí navěky

Nebudeme truchlit, budeme se oslavovat ty, kdo umřeli slavnou smrtí


Modlitba skončila. Dvacet silných mužů zvedlo katafalk a kráčelo ven a smuteční hosté je následovali.

Tam je čekala dřevená plachetnice, na kterou naložili mrtvou královnu a kolem ní rozložili předměty, které si za svého života oblíbila. Byly tam vzácné knihy, obrazy, svícny i  drahocenné šperky. Loki nelitoval ničeho, jenom její smrti.

Loki: My name is G.O.D. (FF Loki CZ)Where stories live. Discover now