I married the God

4.7K 337 21
                                    

Seattle

"Jane, Jane, tady jsem!" Mávala vzrušená Darcy oběma rukama nad hlavou, aby si ji Jane v tom davu lidí na letišti všimla. Jane ji zaregistrovala a ukázala Thorovi směr. Ten jenom přikývl a zcela bez námahy vzal do ruky dva obrovské narvané kufry.

"Chybělas mi," objala ji Darcy a pak se vrhla na Thora, který její objetí láskyplně strpěl. Byl zvyklý, že ženy se mu samy vrhaly k nohám, ale on měl oči jenom pro jedinou z nich.

"Tak jaké to bylo? Je tam zima? A fakt je tam tolik horkých pramenů? A kde jste..." Zasypávala je Darcy všema možnými i nemožnými dotazy, takže Thor ji vzápětí přestal vnímat a bezmyšlenkovitě se díval ven z okna jedoucího taxíku, který mířil do Janina bytu. Lidská města ho fascinovala, vypadalo to skoro jako by nějaké děcko vysypalo z tašky kostky stavebnice a různě je poházelo kolem. Chyběl tomu řád a půvab, jaký měly města na Asgardu. 

Trvalo to nekonečných čtyřicet minut, než konečně mohl vystoupit. V autě se nikdy necítil dobře, připadal si skoro jako v rakvi. Neměl kam složit dlouhé nohy a hlavu musel mít celou dobu skloněnou.

Jane zaplatila řidiči a rozloučila se s Darcy. Pak vytáhla z kapsy klíče a odemkla vchod do malého dvoupatrového domku, kde bylo šest bytů a v jednom z nich žila i ona. Už skoro deset let a sama.

Vešli dovnitř a Thor hodil kufry na zem. Rozhlédl se kolem sebe a posadil se na pohodlný gauč.

"Mám hlad, ženo," vyhlásil a zazubil se. Protáhl široká ramena, zaklonil se a zadíval se na popraskaný strop. 

"Tak já něco objednám," odpověděla Jane a zvedla telefon.

"Proč něco neuvaříš sama? Na Asgardu vaří i vysoce postavené dámy - i moje matka to dělávala..." Divil se novomanžel.

"Protože jsme právě přijeli a já mám prázdnou lednici. A krom toho, já ani moc nevařím, nemám na to čas. Většinu dne trávím v laboratoři. A abych řekla pravdu... Jediné, co umím je čaj a míchaná vajíčka."

"Aha," řekl Thor slabým hlasem a udělal grimasu.

"Co?" Zeptala se ho podrážděně. O těchle věcech spolu nikdy předtím nemluvili - jako kde budou žít, z čehou budou platit účty, kdo bude nakupovat a uklízet a všechny ty obyčejné věci kolem obyčejného života. Jenomže ona si nevzala obyčejného chlapa, nýbrž Boha a následníka královského trůnu na jakési vzdálené planetě. A ani jeden z nich netušil jak - nebo jestli vůbec - to může fungovat.

"Já jen... u nás ženy zaobstarávají jídlo a veškerý chod domácnosti. Do práce samozřejmě nechodí, nic takového po nich nechceme. Mají za úkol podporovat manžela a vychovávat děti."

Jane zaťala zuby. "Asi tě zkalu, ale tady to máme zařízeno jinak. Ženy pracují - některé dělají docela slušnou kariéru, peníze si seženou samy a některé se dokonce ani nevdají, protože jim to nechybí. Jsou samostatné. A děti si klidně pořídí i bez manžela."

Thor se pobaveně usmál. "Mně se to líbí. Myslím to, že jsi samostatná. Nechtěl bych doma ženu, která je všem na mě závislá. Akorát nechápu, jak si žena může pořídit dítě bez manžela. Teda bez chlapa, víš co tím myslím..."

Jane si vydechla. Na Asgardu zřejmě neznali pojem "umělé oplodnění." Nechtěla se s ním hádat, ale od toho momentu, co navrhl, aby se jejich syn jmenoval Loki, byla dost podrážděná. Dost hodně.

A až pak si začala všímat rozdíly, které mezi nimi byly. Thor byl Bůh z jiné planety, a i když vypadal dost lidsky, přece jenom měl určité manýry, které sem nepatřily. Například nikdy za nic neplatil. Neznal lidské peníze, takže všechno musela financovat sama. Ne, že by na to neměla, ale někdy to bylo trapné, obzvlášť, když spolu seděli v restauraci a on si bez přemýšlení objednával ta nejdražší jídla a vína. A pak to musela zacvakat ona. 

Loki: My name is G.O.D. (FF Loki CZ)Where stories live. Discover now