15. Scandalul de Fredrik Backman

59 2 0
                                    

Situat în inima pădurii, Björnstad-ul pare un oraș mort. Singura șansă ca economia să reînvie este ca echipa de juniori să câștige finala campionatului de hochei. Dar pentru unii dintre tinerii hocheiști de șaptesprezece ani, educați în spiritual „doar victoria contează" presiunea devine prea mare, iar importanța pe care o dau victoriei transcende dimensiunea morală a vieții lor în comunitate. Și atunci când interesele – fie ele financiare, fie legate de glorie – devin mai importante decât oamenii, victimele devin vinovați, iar cei diferiți devin paria.

Backman aduce în discuție două subiecte de actualitate: agresiunea sexuală și discriminarea etnică și de gen. Fără să arate cu degetul, fără să fie părtinitor sau să găsească vinovați, el pune pe tapet faptele, neomițând contextul, și-i lasă pe cititori să judece singuri.

Am cartea asta de cel puțin 3 ani în bibliotecă și de fiecare dată am tot amânat să o citesc. Nu știu sigur de ce. Iubesc stilul de scriere a lui Backman, am citit tot ce a fost tradus la noi, dar cartea asta pur și simplu nu m-a atras. Am luat-o tocmai pt că știam cum scrie și am vrut să o am... Am încercat să o citesc în această perioadă, am început-o de vreo 5 ori, dar tot de atâtea ori am dat-o deoparte. Până acum.

Mi-a placut că autorul și-a păstrat același stil, plin de învățăminte, sensibil, capabil să capteze atenția și să te faca parte din poveste. Mi-a placut faptul că personajele au fost diverse, interesante și cu caractere destul de pregnante.

Mi-a placut subiectul chiar dacă este unul sensibil și greu de digerat.

Nu mi-a plăcut faptul că în primele 120 de pagini, s-a vorbit prea mult despre hochei când de fapt povestea este despre cu totul altceva. Am înțeles cum s-a creat această poveste în jurul acestui sport, dar mi s-a părut cam mult. Nu poți să analizezi caracterul și viețile unor personaje doar prin prisma unui sport. Sau poti... și n-am inteles eu. În fine.

Povestea este despre vedeta de hochei a micuțului oraș, ce violează o fată. (Nu orice fată, dar nu intru în detalii). De aici se nasc o grămadă de controverse și situații dificile, pentru că mulți dintre cei implicați, aleg să închidă ochii și să se comporte ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat sau mai rau, să sustină cum că victima ar fi vinovată. Modul în care această comunitate strânge rândurile și alege să ignore m-a revoltat. Dar, este atât de mult adevăr în toată această situație, încât am plâns...

Mai este vorba și despre etichetele pe care oamenii le pun și despre lipsa egalităților de șanse.

În jurul acestor lucruri gravitează toată narațiunea, scoțând în relief tipologii de caractere, alegeri, relatii de prietenie, punând accent foarte mult pe lucrurile care se întâmplă de fapt în realitate. O realitate crudă.

Cartea este buna. Nu se dezice de ceea ce ne-a obișnuit autorul, așa că merită să fie citită. E poate ușor plictisitoare pe alocuri, din cauza modului în care hocheiul e arătat că fiind regele tuturor, dar nu e o pierdere de timp, credeti-mă.

Îi dau 4 stele.

Recenzii carti (citite 2020)Où les histoires vivent. Découvrez maintenant