27. Elizabeth a dispărut de Emma Healey

53 0 0
                                    

Roman de suspans și psihologic sofisticat și, în același timp, meditație sfâșietor de onestă asupra memoriei, identității și îmbătrânirii, Elizabeth a dispărut spune povestea lui Maud, o femeie în vârstă care se luptă cu ravagiile demenței senile și care începe o căutare disperată pentru a-și găsi cea mai bună prietenă, Elizabeth, despre care crede că a dispărut. Demersul ei în căutarea adevărului o va purta înapoi zeci de ani și va avea consecințe cutremurătoare.

"Elizabeth a dispărut" este povestea tristă a unei bătrâne care suferă de demență. Nu știu dacă am citit până acum, ceva care să mă facă să mă gândesc la cât de neagră și urâtă este bătrânețea... dar, această carte a făcut-o. Mi-a scos în față toată neputința și neliniștea unui om, aflat într-o situație în care până si folosirea unei furculițe devine e necunoscută.

Și mi s-a părut atât de urât. Câteodată nu realizăm ce greu poate să fie pentru un bătrân să-și accepte noile limite, și ne frustram și ne înfuriem, când de fapt... nu e vina lor. Nu vor să fie neputinciosi, nu vor să fie o povara, nu vor să nu se mai poată hrăni, etc... pur si simplu se întâmplă. Și într-o formă sau alta, toți vom ajunge acolo. Asta m-a făcut să conștientizez această carte. Am simtit-o până în măduva oaselor.

Scriitura este foarte fluidă și frumoasă. Merge pe două fronturi: unul, când Maud era tânără și sora ei, proaspăt căsătorită, dispăruse, si celalalt când Maud își caută prietena, pe Elizabeth.

De fapt, la capătul acestei căutări nebune a ei, nu sta Elizabeth, ci sora ei. Pe ea o caută... iar asta mi s-a părut tare emoționant. Să știi că vrei să găsești ceva, să nu știi ce și cu toate astea să nu renunți chiar dacă nimeni nu te crede și nu te înțelege.

Este intr-adevar o meditație asupra memoriei și a bătrâneții, pe care o recomand tuturor.

Ii dau 4 stele.

Recenzii carti (citite 2020)Where stories live. Discover now