55. Mesagerul de Markus Zusak

31 0 0
                                    

Faceti cunostinta cu Ed Kennedy - sofer de taxi, jucator prost de carti si nepriceput la sex. Locuieste intr-o cocioaba, imparte cafeaua cu cainele sau, Portarul, si e ingrozitor de indragostit de Audrey. Viata lui este marcata de o rutina pasnica si de incompetent - asta pana cand nimereste din greseala in plin jaf bancar. Atunci apare si sansa lui. Atunci Ed devine mesagerul. Alege sa se implice, isi face traseul prin oras, ajutand sau ranind (cand e cazul) pana cand mai ramane o singura intrebare. Cine se afla in spatele misiunii lui Ed?

Mesagerul este o carte pe care o citești și apoi o închizi și rămâi să te gândești la mesajul pe care tocmai l-ai primit. Sau, cel puțin mie așa mi s-a întâmplat. Povestea e foarte bine scrisă, construita interesant și ușor de citit. Mesajul este unul foarte puternic,

Știți filmul acela "dă mai departe" cu copilul care face un bine la cineva și acel cineva face un bine la altcineva și tot asa? E, povestea asta e cam pe acelasi stil.

Ed, este un tânăr simplu, fără orizonturi, fără vise, își trăiește viața într-o rutină plictisitoare, iar ceea ce îl face să devină cea mai bună versiune a lui este un "joc". După incidentul de la bancă, unde prezența sa de spirit face ca hoțul să fie prins, el primeste în cutia poștală niste cărți de joc (ași- pe care sunt trecute nume, sau adrese, ori diferite lucruri pe care trebuie să le deslușească ca să primească mesajul), cărți care îl pun în fața unor situatii în care trebuie să se implice. Chit că este vorba despre o familie cu o mamă abuzată, de o bătrână singură, de un preot fără enoriași sau de prietenii lui și chiar de el, Ed intervine pentru a schimba lucrurile. În bine.

Nu-i iese din prima pentru ca Ed nu este nici puternic, nici bogat, nici neînfricat. Poate la început o face din frică (nestiind ce pațeste dacă nu duce misiunile la final), dar pe urmă, când rezultatele încep să apără, înțelege rostul lor și ia lucrurile în serios. Îi aduc satisfacție și-l schimbă.

Ed poate fi oricare dintre noi. Despre asta e cartea. Noi toți, dacă am face un bine, cât de mic, am putea schimba lumea. Am putea face un loc mai bun. Am deveni noi mai buni.

Nu știu, e mult de scris despre ce mi-a transmis cartea asta, mai ales că sunt încă sub vraja ei, dar ma rezum doar la a spune că mi-a plăcut mult.

Nu e alertă, nu te tine in tensiune, nu te leagă de paginile ei... dar lecturând am avut impresia că nu eu am citit-o pe ea, ci ea pe mine, pentru că așa cum a spus-o si Ed... ca el nu era mesagerul... ci doar mesajul, cartea asta este doar mesajul... Eu sunt mesagerul.

Nu am fost curioasă să aflu cine era persoana din spatele cărților de joc, pentru că mi s-a părut că oricum nu conta... dar, m-am bucurat când misterul a fost elucidat.

Las aici două citate care mi-au placut mult. Dacă nici asta nu vă convinge să citiți cartea... atunci nu știu ce aș mai putea spune.

5 stele îi dau, pentru că este o carte care a fost scrisă să fie citită.

"De obicei, umblăm în cerc, încercând să ne convingem singuri. Sunt bine, ne spunem. Sunt bine. Dar uneori adevărul pogoară asupra ta și nu poți scăpa de el. Și atunci realizezi că

uneori nici măcar nu e vorba de un răspuns–ci de o întrebare."

„Dacă un tip ca tine poate lua atitudine și poate face tot ce-ai făcut tu pentru oamenii aceia, atunci toată lumea poate. Oricine poate trăi dincolo de propriile limite."

Recenzii carti (citite 2020)Where stories live. Discover now