KAPITOLA²¹ Krize pozdního věku

89 9 0
                                    

na středozápadě
6. červenec 1776

Počátek války o nezávislost je zastihl nepřipravené.

O tom, že nějaká válka vůbec probíhá se dozvěděli až o rok později, když navštívili jednu z nově vzniklých hospod v pustině a v novinách se nepsalo o ničem jiném než o Thomasovi Jeffersonovi a jeho deklaraci.

Talie byla překvapená především tím, že si neuvědomila, že zatímco oni putují od západu k východu a naopak, svět svým živým, rychlým tempem běží dál a nečeká na ni.

"Nezávislost Spojených států amerických?" přečetla přečlivě a zadívala se přes noviny na Morfea, kterému propůjčila lidskou podobu, aby se s ním mohla bavit na večejnosti a pořád nezírat na jeho kočičí obličej, jak to vyjádřila ve vzteku. "Odkdy je Nový svět složený ze států?"

"Od května sedmdesát pět," odvětil muž s dýmkou mezi zuby nezáživně a otočil list novin, aniž by se na ně podíval.

Talie se zmateně zadívala na Morfea, který pokrčil rameny.

"Konference ve Philadelphii," dodal muž, když vycítil jejich zmatení. "Sešli se zástupci třinácti osad a rozhodli se vybudovat vlastní armádu proti britským kolonizárům. Má je vést ten holobrádek Washington."

"Něco takového není tajné?" odtušila Talie.

Tentokrát se na ně podíval a s úsměvem na ně bleskl rudýma očima. "Mám své zdroje, slečno," prohlásil a vyfoukl z koutku úst dým. "Byl jsem tam, koneckonců. No jistě," přisvědčil, když se na něj zamračili a zase se naklonil k novinám. "Mám rád přehled."

"K čemu ti to je?" odtušila čarodějka jednoduše.

Odpověděl ji Morfeus. "Je to křižovatkový démon. Vznikli jako služebníci Hekaté, když se její kult přetavil v křesťanství. Uzavírají smlouvy se smrtelníky; plní jim přání výměnou za jejich duši."

"To musí být skvělá práce," prohodila Talie a otočila se k němu. "Jak se vede v Pekle? Slyšela jsem, že je tam pěkný bordel."

"A tady snad ne?" opáčil démon a vyfoukl kouř. "Rád bych si udělal dovolenou, ale při tom všem, co se dnes děje a dalších dvacet let bude dít budu mít dost práce," spiklenecky na ně zamrkal a narazil si na hlavu čepec, "vypadá to na prémie."


Spojené státy americké
do roku 1847 a rok 1848

Uklidnění situace nakonec trvalo celých šedesát let.

Po zákonu o vytlačení Indánů z roku 1830 Talie ztratila víru ve Spojené státy a sehnala loď, která by je odvezla přímo do Anglie.

Ve skutečnosti z amerického kontinentu opět utíkali, ale tentokrát ne před Strážci slov, ale před jejich primitivnější větví – lovci příšer. Byla to další věc, které si Talie s Morfeem nebyli vědomi, že by se stala, ale najednou tu prostě byla.

Z nějakého důvodu indiánské čarodějky a skinwalkery nechávali na pokoji, snad proto, že se dokázali maskovat lépe než ona.

Ovšem zlatá doba upírů, vlkodlaků a jiných potvor končila.

Démoni to neměli zase tak těžké, protože je lovci nedokázali zabít, jen jejich zkaženou duši poslat do Pekel, ze kterého se za pár desetiletí zase dostali ven, ale Talii začala půda velice rychle hořet pod nohama.

Téměř v každém městě, do kterého přišli, cesty lemovaly uřezané hlavy upírů a vlkodlaků, kteří byli kvůli svému hladu loveni nejčastěji.

Ale setkávali se i s příšerami, které tu Indiáni neznali a byli sem přivlečeni jako nákaza společně s kolonisty – zombie, staří pohanskými bohy, djinny, vílami, lamiemi, strigami, mozkomory – a lovci naopak s monstry, která se tu zrodila jako je rugaru, wendigo a rakšasa.

Talie se o ostatní příšery nezajímala, i když se tu vyskytly náznaky vzpoury a snahy se sjednotit proti lovcům.

Teď však už nebyla naivní Scarlet, která věřila, že je to možné.

Jejich útěk zpět do domoviny byl však zaražen v zárodku další překvapivou větví, která Talii téměř rozzuřila k nepříčetnosti: jejich kolonu jednoucí na pobřeží přepadli bandité.

Američtí bandité na koních.

K její hrůze mezi nimi byly i ženy oblečeny v kalhotech a střílející do vzduchu podivnými zbraněmi na střelný prach, které praskaly a pálily dost bolestivé kulky.

Zatímco se na západě Spojených států vykrádaly banky a pila kořalka ze syrových sudů přímo z čerpadla, na východě hořela občanská válka mezi Severem a Jihem, ale Talie v sobě nedokázala najít snahu ji sledovat, ani se o ni zajímat.

Měla snad poprvé ve svém životě pocit, že ji svět kolem probíhá mezi prsty, utíká jí a ona ho nedokáže zadržet, protože utíkal příliš rychle; věci se měnily příliš často a dynamicky, aby to mohla sledovat.

A poprvé ve svém životě ke své matce dokázala uctítit pochopení.

Jestli čarodějky zažívaly nějakou krizi v určitém věku, Talie se do ní ve svých tři sta šedesáti dvou letech dostala.

Začínala chápat, že když Morgana nedokázala svět kolem zadržet, snažila se vyrovnat se svou nesmrtelností a stálostí tím, že se toužila podílet na změnách kolem sebe a nemít tak pocit, že je jen nezúčastněný divák.

Pochopila ji, ale odpustit ji nedokázala.

²TALIE: Čarodějky, jež nemají srdceOpowieści tętniące życiem. Odkryj je teraz