KAPITOLA⁴⁴ Čarodějka na silnici

74 9 0
                                    

"Do hajzlu!" vyhrkl Dean a strhl volant Impaly na stranu.

"Co to sakra bylo?" zeptal se opatrně Sam, když se se skřípotem brzd zastavili na tmavé silnici a na okamžik se oba zaposlouchali do monotónního cvrnkotu dešťových kapek bubnujících o přední sklo. "Nesrazil jsi někoho, že ne?"

Dean se místo odpovědi zachmuřil a vystoupil ven; déšť se mu okamžitě začal lít za límec kožené bundy, tak zatřásl hlavou, aby je shodil a rozhlédl se kolem: byl si téměř jistý, že se před ním na silnici náhle zjevila silueta ženya na zlomek vteřiny se střetli pohledem, než stihl zareagovat.

Ale kde potom je?  "DEANE!"

S trhnutím se otočil do místa, kde zaslechl hlas svého bratra, ale stále nic neviděl, kromě neustávajících provazců deště, takže vykročil kupředu víceméně namátkou a skoro o něj zakopl.

"Je to nějaká žena," vysvětlil Sam a zvedl hlavu, aby se podíval o výrazu Deanovy tváře, ale příliš toho neviděl, "asi je v bezvědomí, ale je naživu."

"To se mi fakt ulevilo," poznamenal Dean nevzrušeně a pomohl mu její útlé tělo zvednout do náruče. "Kousek odtud bydlí Bobby, tak ji k němu asi vezmeme. Hádám, že v nemocnici by to vyvovalo otázky, na který nechceme odpovídat."

Sam mlčky přikývl a i přes Deanovo sebezapření ji položil na zadní sedačku Impaly. "Přestaň, Deane! Je zraněná, tak těch pár kapek krve snad přežiješ, ne?"

"Pár kapek?" vyhrkl Dean; ve světle viděli, že její šaty jsou pokryty krustou zaschlé krve, stejně jako levý spánek a půlka tváře.

"Vypadá, jako by se porvala se smečkou tygrů," okomentoval to suše Sam a zavřel za ní dveře.

Dean obešel Impalu a sedl si na sedačku řidiče. "Tomu bych se u ní ani nedivil," prohlásil vztekle, ale dál to nerozvedl.


Sioux Falls, Jižní Dakota
o tři a půl hodiny později

Bobby si povzdechl a upil pivo z lahve, nadechl se, aby něco řekl, ale zase vydechl a znovu se napil piva.

"Co?" nadhodil Dean podrážděně, když už to nemohl vydržet a založil si ruce na prsou. "Já navrhuju kulku do hlavy. Nebo líp, kulku do hlavy a hranici..."

"Deane," zamumlal Sam varovně.

"Jdu sehnat dřevo na podpal," nabídl se ochotně a chtěl vyrazit ze dveří, ale Sam ho chytil za rameno a přitáhl ho zpátky.

"Co je s ní?"prohodil Sam směrem k Bobbymu, který se střídavě drbal na bradě porostlé vousy a upíjel piva.

"Vážně, divím se, co jste schopní mi přitáhnout do domu," zamumlal Bobby a utřel si nos, "nejdřív démonku, teďka čarodějnici. To mě teda podržte," zahuhlal a vytáhl z hromady knih jednu v černých deskách a rudým pentagramem na předních deskách. "Přiznám se, že v léčení tehle těch potvor nemám žádnou praxi."

"To jen tady Sammy má doktorát z démonologie."

"Sklapni," zavrčel Sam a naklonil se k pohovce, na které ležela; tmavé vlasy měla rozprostřené kolem bledé tváře, kterou ji Bobby opláchl od krve, i když se k tomu musel chvíli nechat přemlouvat. "Kolik jí tak může být? Vypadá mladě."

Bobby se uchechtl. "Jo, to všechny," zalistoval v knize před sebou a chtěl se napít, ale zjistil, že lahev už je prázdná, tak ji položil na stůl pokrytý papíry.

"Pokud vím, tak se umí léčit samy."

"Jo," přisvědčil Sam, "ale ne, když jsou v bezvědomí, Deane."

"Třeba to předstírá," zavrčel, "je v tom fakt dobrá."

Sam se na něj nechápavě otočil. "Počkej, počkej... Je v tom fakt dobrá?" zopakoval. "Ty ji snad znáš?" Podezřívaně přimhouřil oči, když se jeho bratr ošil. "Protože ses nikdy nesvěřil, že bys znal nějakou čarodějku."

Teď se na něj otočil i Bobby. "Tys mu to neřekl?"

"Nestálo to za řeč," zabručela Talie a nadzvedla se na loktech, pohlédla na jejich půlkruh zpod přimhouřených víček a trochu bolestně se ušklíbla. "Rozhodně bych se tím nikomu nechlubila," dodala posměšně a zalapala po dechu, když se pokusila zvednout.

Dean byl k jejímu zjevnému utrpení chladný. "Nepřehrávej."

"Myslím, že ji to bolí," přispěchal jeho mladší ochotný bratříček ihned a sklonil se k ní, aby ji prohmatal žebra.

"Šli po ní lovci," vysvětlil Dean jedovatě. "Špatní, evidentně."

"Je milé vědět, že tě trápí můj osud," sykla nazpátek a pevně sevřela rty, když ji Sam zatlačil na místo na hrudníku. "Máš moc jemné ruce, Same," zamumlala a pohladila ho konečkami prstů po tváři, až se zachvěl a klopýtavě ustoupil.

Ale to už ji Dean mířil do tváře nabitou pistolí.

"Deane, no tak," zamumlal Bobby.

Náhle jako by o několik odstínů zbělala, naklonila se přes pohovku a začala dávit krev na podlahu; Sam ji zachytil předtím, než se stačila svalit a zem a znovu ji položil na záda na pohovku.

Chvěla se jako v horečce a oči měla skelné. "K-knih-ha," zadrmolila a schoulila se do klubíčka.

"Kniha stínů," vysvětlil Bobby zachmuřeně. "Je to taková kronika všech kouzel, které čarodějka kdy udělala, něco jako deník. Po její smrti by se měla spálit; pravděpodobně je u ní v domě –" dodal, ale žena vrtěla hlavou.

"Morfeus," zašeptala a omdlela.

Sam zavrtěl hlavou a zvedl oči. "Ten řecký bůh?"

Dean si odfrkl a založil si ruce na prsou. "Kéž by. Chupatá bestie s drápy a ocasem."

Sotva to dořekl, na dveře Bobbyho domu cosi zaškrábalo a v napjatém tichu, které se uvnitř rozhostilo, se ozvalo tázavé mňouknutí a dovnitř se neexistujícím otvorem protáhla mohutná kočka s jasně jantarovýma očima a obojkem s rolničkou.

Vyskočil na pohovku a smutně se přitulil k třesoucí se čarodějce; v okamžiku, který nikdo nepostřehl, se na stole objevila tmavá kniha se zlatým nápisem, sama od sebe se trhnutím otevřela a jako by se do ní opřel silný vítr nalistovala na stránku hustě popsanou rudým inkoustem, který nepříjemně připomínal krev.

Všichni si vyměnili pohledy, než si Sam povzdechl a zvedl ji.

Měl pocit, jako by kniha v jeho rukou vibrovala a dýchala, ale pokusil se soustředit a začal tiše odříkávat mantru v latinském jazyce, která tam byla napsána.

²TALIE: Čarodějky, jež nemají srdceWhere stories live. Discover now