* 16 *

31 16 2
                                    

Hz. Hatice'nin İstenmesi:
Bazı kaynaklarda tersi söylense de, evlenme teklifi ilk olarak Hz. Hatice tarafından edilmiştir diye biliyoruz; hatta İbn Hişam şöyle nakleder:

Hz. Hatice isteğini şahsen ona açmış ve şöyle demişti:
"Amcaoğlu! Ben, seninle aramızda olan akrabalık bağından, görüldüğü üzere kavmin arasında sahip olduğun izzet ve büyüklükten, emanetçi, iyi ahlâklı ve dürüst oluşundan dolayı gerçekten seninle evlenmek istiyorum."

Kureyş'in Emin'i, amcalarını bu durumdan haberdar etmesi ve onlara danışıp, bu konuda karar vereceğini söyledi.

Tarihçilerin çoğu, Aliye'nin kızı olan Nefise'nin, Hz. Hatice'nin mesajını aşağıda bildirildiği üzere Peygamber'e (s.a.a) ilettiği görüşündedirler:

"Muhammed! Neden hayatını, bir eşle aydınlatmıyorsun? Ben seni, güzellik ve servete, izzet ve şerefe davet etsem kabul eder misin?"

Hz. Peygamber (s.a.a), "Kimden bahsediyorsun?" diye sordu.

O da Hz. Hatice'yi anlattı.

Hazret şöyle buyurdu: "Yaşam şartları bakımından aramızda bu kadar fark varken, Hatice bunu kabul eder mi?"

Nefise; "O, benim elimdedir, ben onu razı ederim. Sen, onun vekili Âmir b. Esed'in sizinle ve akrabalarınızla bir araya gelebileceğiniz ve nikâh merasiminin yapılabileceği bir vakit belirle." dedi.

Resul-i Ekrem (s.a.a), amcalarıyla durumu değerlendirdi. Kureyş'in önde gelen şahsiyetlerinden oluşan büyük bir merasim düzenlendi. İlk önce, Ebu Talib Allah'a hamd ve senayla başlayan bir hutbe okudu ve yeğenini şöyle tanıttı:

"Yeğenim Muhammed İbn Abdullah (s.a.a), Kureyş'ten kiminle mukayese edilirse edilsin, her türlü servetten yoksun olmasına rağmen, onlardan üstündür. Lâkin servet gidici bir gölgedir, ama asalet ve nesep, kalıcı bir şeydir"

Ebu Talib, hutbesinde, Kureyş'i ve Haşimî hanedanını tanıttı. Bu yüzden, Hz. Hatice'nin akrabalarından olan Varaka İbn Nevfel İbn Esed de, hitabe esnasında Ebu Talib'in sözlerine atfen şunları söyledi:

"Kureyş'ten hiç kimse sizin üstünlüğünüzü inkâr edemez. Biz de gönülden sizin üstünlüğünüzle bağ kurmak istiyoruz."

Nikâh akdi okundu ve mihriye dört yüz dinar olarak belirlendi. Bazıları mihriyenin yirmi deve olduğunu söylerler.

(Varaka'nın, Hatice'nin amcası olduğu daha meşhurdur. Ancak bu konu daha çok
araştırma gerektirmektedir. Zira Hatice, Huveylid b. Esed'in kızıdır. Ama Varaka, Nevfel b. Esed'in oğludur. Buna binaen, Varaka ile Hz. Hatice, amca çocuklarıdırlar. Amca-yeğen değil.)

(Ayrıca Hatice'nin babasının Huveylid b. Esed olduğu ve Ficar savaşlarında öldürüldüğü meşhurdur. Amcası babasının yerine nikâh akdini okudu. Dolayısıyla bazı tarihçilerin naklettikleri; Huveylid'in önce bu evliliğe razı olmadığı, ama Hatice'nin şiddetli meylinden ötürü sonra razı olduğu sözü zayıf bir iddiadır.)

Hz. Hatice'nin Yaşı:
Hz. Hatice'nin evlendiğinde kırk yaşında olduğu ve Fil yılından on beş sene önce dünyaya geldiği meşhurdur; ama bazı tarihçiler yaşının daha az olduğunu yazmışlar. O, daha önce Atik İbn Aiz ve Ebu Hale Malik b. Benaş Tamimi adlarında iki kişiyle evlenmişti. Her birinin yaşamları da vefatlarıyla son bulmuştu.

Peygamber Hz. Muhammed SAV'in HayatıDove le storie prendono vita. Scoprilo ora